Με τεράστια κενά τίθεται σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προκαλώντας σύγχυση και ερωτηματικά σε ασθενείς και γιατρούς.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «από 01.08.2018 τίθενται σε ισχύ οι συμβάσεις του Οργανισμού με τους Οικογενειακούς Ιατρούς (ειδικότητες Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής και Παιδιατρικής)».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα στοιχεία των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιατρών, αναρτήθηκαν στην ηλεκτρονική σελίδα της ΗΔΙΚΑ (www.idika.gr) και «από εκεί θα μπορούν οι ασφαλισμένοι με τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ να επιλέξουν τον οικογενειακό ιατρό που επιθυμούν, καθώς και να προγραμματίζουν το ραντεβού τους».

Επιπλέον, στέλνει τελεσίγραφο στους περίπου 2.000 ιατρούς των ανωτέρω ειδικοτήτων ότι οι συμβάσεις τους λήγουν αύριο, καλώντας παράλληλα όσους επιθυμούν να ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών.

Η πρόσκληση αυτή πάντως, δεν είναι τυχαία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον του ιατρικού σώματος στην τελευταία προκήρυξη του ΕΟΠΥΥ παρέμεινε αναιμικό, καθώς οι σχετικές αιτήσεις δεν ξεπέρασαν τις 150.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με εκτιμήσεις της προέδρου της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, η «δεξαμενή» των οικογενειακών γιατρών του Οργανισμού, που σημειωτέον εξυπηρετεί 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, δεν ξεπερνά τους 700.

Επιπλέον, εάν συνυπολογίσει κανείς και τους οικογενειακούς γιατρούς στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) το δίκτυο δεν ξεπερνά τους 1.000 με ό,τι αυτό συνεπάγεται την εξυπηρέτηση των πολιτών δεδομένου δε ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό το 70% του πληθυσμού των αστικών περιοχών είναι προγραμματισμένο να καλύπτεται απο ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο οικογενειακός γιατρός θα είναι η πρώτη επαφή του πολίτη μέσα στο σύστημα Υγείας, ο οποίος θα τον παραπέμπει σε ειδικό γιατρό αναλόγως το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ή σε δημόσιο νοσοκομείο