Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για βοήθεια του Δήμου Μαραθώνα –Νέας Μάκρης, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και κρατούμενοι στον Κορυδαλλό παρέδωσαν στις πληγείσες περιοχές περίπου 3.000 αρτίδια και 6.000 μεγάλες φιάλες εμφιαλωμένου νερού. Μάλιστα, τις μερίδες του ψωμιού παρασκεύασαν με την προσωπική εθελοντική τους εργασία οι κρατούμενοι, που εργάζονται στο αρτοποιείο του σωφρονιστικού καταστήματος.

Η συγκινητική κίνηση των κρατουμένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων είναι μία μόνο από τις αμέτρητες πρωτοβουλίες σε ένα άνευ προηγουμένου κύμα αλληλεγγύης από όλη τη χώρα προς τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής.

Δήμοι, φορείς, οργανώσεις, ο ιδιωτικός τομέας, αλλά κυρίως οι απλοί πολίτες σπεύδουν να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα, ακόμη και τον ελεύθερο χρόνο τους για να βοηθήσουν.

Εκατοντάδες συσκευασίες με τρόφιμα, νερό, ρουχισμό και φάρμακα έχουν φτάσει στις πληγείσες περιοχές. Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ραφήνας Γιώργος Χαχολάκης, οι τρεις χώροι στους οποίους συγκεντρώνονταν οι προσφορές έχουν κυριολεκτικά φρακάρει. «Η προσφορά βοήθειας και η κινητοποίηση είναι κάτι παραπάνω από συγκινητική. Πλέον, όμως, όποιος μας παίρνει για να στείλει βοήθεια του ζητάμε να περιμένει λίγο, καθώς έχουμε υπερπροσφορά» σημειώνει.

Από την Τρίτη, στο Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Πειραιά έσπευδαν κάτοικοι προσφέροντας φάρμακα και τρόφιμα μακράς διαρκείας. Χθες, δε, πραγματοποιήθηκε παράδοση των προϊόντων αυτών στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, στον Δήμο Ραφήνας και στο Κέντρο Υγείας Ραφήνας.

Στην έκκληση του δημάρχου Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς για «χέρια», δηλαδή εθελοντές που θα συνδράμουν σε εργασίες που πρέπει να γίνουν αμέσως, η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με τον Χαχολάκη, πάνω από 200 εθελοντές «έχουν έρθει και αναλαμβάνουν οποιαδήποτε εργασία είναι αναγκαία».

Μάλιστα, ο δήμαρχος Ραφήνας κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως ο δήμος έχει ανάγκη από οδηγούς που θα βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στις 24ωρες βάρδιες, καθώς και από οχήματα που θα συμβάλουν στην απομάκρυνση υλικών από τα οδικά δίκτυα που έχουν καταστραφεί.

Εντυπωσιακή είναι και η προσφορά απλών πολιτών, που παρέχουν τις κατοικίες τους προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι, τα σπίτια των οποίων έχουν καεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. «Τουλάχιστον 50 σπίτια μάς έχουν προσφερθεί, οπότε αντί να πηγαίνουμε τους ανθρώπους στις κατασκηνώσεις, μας δίνεται η δυνατότητα να τους μεταφέρουμε σε διαμερίσματα. Ηδη έχουμε καλύψει την ανάγκη για στέγαση επτά οικογενειών. Μας έχουν πάρει τηλέφωνο για να μας προσφέρουν σπίτι ακόμη και από το Κιλκίς» προσθέτει ο Γιώργος Χαχολάκης.

Είναι χαρακτηριστικό πως τη βοήθειά τους προσέφεραν και αιγύπτιοι ψαράδες, οι οποίοι το βράδυ της μεγάλης πυρκαγιάς διέσωζαν με τα καΐκια τους κόσμο και τον μετέφεραν στο λιμάνι της Ραφήνας. Πρωτόγνωρη είναι η ανταπόκριση των πολιτών και στις εκκλήσεις για αίμα. Είναι ενδεικτικό πως ουρές σχημάτιζαν οι εθελοντές αιμοδότες έξω από τα νοσοκομεία, τα οποία έχουν διευρύνει το ωράριό τους για να ανταποκριθούν στην κοσμοσυρροή.

Οι τράπεζες

Η Εθνική Τράπεζα προσφέρει, πέραν των άλλων μέτρων που ανακοίνωσε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, επιπλέον ποσό 1 εκατ. ευρώ ως άμεση οικονομική βοήθεια για όσους έχουν πληγεί από τις θανάσιμες πυρκαγιές στην Αττική. Την ίδια στιγμή η Alpha Bank μέσω των ενεργειών της εταιρικής υπευθυνότητας προσέφερε 800 τεμάχια ειδών ρουχισμού στους κατοίκους του Δήμου Μαραθώνα και 600 τεμάχια ιατροφαρμακευτικού υλικού στον Δήμο Ραφήνας. Για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων και καρτών, η τράπεζα παρέχει επίσης τη δυνατότητα άτοκης αναστολής πληρωμών για διάστημα έως και δώδεκα μηνών σε πελάτες της που είναι κάτοικοι ή δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές και έχουν υποστεί ζημιές.