Ενα ταξίδι από το ελληνικό ρεμπέτικο μέχρι τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολής με… πατερίτσες κάνουν οι αδελφοί Αλί και ο Χεντί Ταμπέτ στην Πειραιώς 260 από 15 έως 17 Ιουνίου.

Το χορευτικό ντουέτο επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το δίπτυχο «Ali / Nous sommes pareils…» μετά την περσινή παράσταση «Rayahzone» και φέρνει μαζί του την ομάδα Cie mpta (Compagnie les mains, les pieds et la tête aussi – Ομάδα χέρια, πόδια και κεφάλι επίσης) που ίδρυσε ο χορευτής και ακροβάτης Mathurin Bolze.

Βέλγοι με καταγωγή από την Τυνησία, ο Αλί και ο Χεντί Ταμπέτ από νεαρή ηλικία ασχολήθηκαν με το τσίρκο, το χορό, το θέατρο, τη γραφή, τη φωτογραφία. Ακόμη και όταν ο Χεντί στα 20 του χρόνια, έχασε το πόδι του χτυπημένος από καρκίνο των οστών, η αγάπη του για τη σκηνή έμεινε ζωντανή και σύντομα επανήλθε.

Ενώνονται, χωρίζουν, γελούν, αισθάνονται, αγγίζουν, απομονώνονται, παρατηρούν, συντονίζονται, μαθαίνουν τον εαυτό τους μέσα από τον άλλο και αφήνονται σε μια επαφή «τρίτου τύπου», όπως οι ίδιοι λένε για τη δουλειά τους.

Η χορογραφία «Ali» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Χεντί Ταμπέτ με τον Mathurin Bolze. Είναι ένα δυνατό χορευτικό – ακροβατικό ντουέτο, που δοκιμάζει τα όρια της κίνησης και του σώματος.

Η παράσταση γεννήθηκε από την οικειότητα μιας φιλίας και ακροβατεί μεταξύ της μονάδας και της διπλής υπόστασης, με «τέσσερα δεκανίκια, τρία πόδια, δύο κεφάλια, μια λάμπα και μια καρέκλα στην τροχιά του παράνομου ρεμπέτικου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο σημείωμά του ο Mathurin Bolze.

Μια ποιητική παράσταση που διεισδύει στο καθαρό συναίσθημα και καταφέρνει μέσα από μια υβριδική φόρμα που ενσωματώνει την τρέλα του τσίρκου, την τρυφερότητα του χορού και την υπόγεια διάσταση του ρεμπέτικου, να εξερευνήσει τη βαθιά σχέση με τον άλλον.

Για το «Nous sommes pareils» οι αδελφοί Ταμπέτ εμπνέονται από το έργο ενός από τους σημαντικότερους γάλλους ποιητές του 20ου αιώνα, του Ρενέ Σαρ και δημιουργούν μια παράσταση για μια γυναίκα και δύο άνδρες, αφιερωμένη στην αγάπη και τον έρωτα.

Με επιρροές από διαφορετικούς πολιτισμούς, η μουσικοχορευτική παράσταση ταξιδεύει από το ελληνικό ρεμπέτικο μέχρι τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολής, με σαφείς τυνησιακές αναφορές.

Το χορευτικό τρίο (που ερμηνεύουν οι αδερφοί Ταμπέτ και η ελληνίδα Αρτεμις Σταυρίδη) συναντά επί σκηνής έλληνες και τυνήσιους μουσικούς, σε ένα πάντρεμα του σπαραγμού του ρεμπέτικου με την ερωτική μελαγχολία των τραγουδιών της Ανατολής.

* Στην Πειραιώς 260 (Χώρος Η) από 15 έως 17 Ιουνίου (21.00). Εισιτήρια: 25 ευρώ (κανονικό), 20 (μειωμένο). 15 (φοιτητικό, άνω των 65) και 5 ευρώ (άνεργοι, ΑΜΕΑ).