ΑΜΠΝΤΕΛΦΑΤΑΧ ΑΛ ΣΙΣΙ

Ολα τα βλέμματα στο Κάιρο

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου βρίσκεται αντικειμενικά στο επίκεντρο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και ειδικά στο Παλαιστινιακό. Η χώρα του, άλλωστε, αποτελεί τον δεύτερο γείτονα της Λωρίδας της Γάζας, προσφέροντας εδώ και χρόνια στους κατοίκους της τη μοναδική «διέξοδο» προς τον έξω κόσμο πλην του Ισραήλ. Παράλληλα, είναι αυτός ο οποίος ανέτρεψε, το 2013, τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, κορυφαίο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων – της «μητρικής», από μια άποψη, οργάνωσης της Χαμάς. Για πολλούς, λοιπόν, ο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι κρατά το «κλειδί» των εξελίξεων, καθώς αποτελεί τη «γέφυρα» του αραβικού κόσμου με το Ισραήλ, ρόλο που απέκτησε με τις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ πριν από 45 ολόκληρα χρόνια. Εύλογα, λοιπόν, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στη διάσκεψη που διοργανώνει στο Κάιρο το ερχόμενο Σάββατο – ειδικά μετά την ακύρωση της τετραμερούς που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες στο Αμμάν της Ιορδανίας.

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΠΙΝ ΣΑΛΜΑΝ

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, της άλλης μεγάλης δύναμης του αραβικού κόσμου με βάση τα σημερινά δεδομένα, ήλπιζε ότι η πρωτοβουλία Μπάιντεν για εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ θα του έδινε την ευκαιρία να ανοίξει μια νέα σελίδα και να επικεντρωθεί στο βασικό ερώτημα που αφορά το μέλλον της: Πώς θα αλλάξει και θα παραμείνει ισχυρή ενόψει του τέλους της «εποχής του πετρελαίου», η οποία αναπόφευκτα θα έρθει στις επόμενες δεκαετίες. Πλέον, τα δεδομένα αλλάζουν και για τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το Παλαιστινιακό δεν ήταν πλέον το βασικό του κριτήριο στις αποφάσεις που θα λάμβανε. Ορισμένοι, μάλιστα, θεωρούν ότι οι εξελίξεις αποτελούν «δώρο» για το Πεκίνο, που μεσολάβησε για να τα ξαναβρούν Ριάντ και Τεχεράνη και πιστεύει ότι θα παίξει ακόμη σημαντικότερο ρόλο εάν το αμερικανικό σχέδιο «ναυαγήσει» οριστικά.

ΙΜΠΡΑΗΜ ΡΑΪΣΙ

Εξαπολύει μύδρους και απειλές

«Καθώς η θλίψη και ο φόβος κατακλύζουν την περιοχή, υπάρχει ένας μοχθηρός δυνητικός νικητής: η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η ηγεσία της οποίας ελπίζει να καρπωθεί τις θύελλες της βίας που έχει σπείρει». Αυτό εκτιμά σε άρθρο της στους «Financial Times» η Σούζαν Μαλόνι, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Brookings και ειδική σε ζητήματα που αφορούν το Ιράν, διατυπώνοντας μια άποψη την οποία συμμερίζονται αρκετοί. Ανάμεσά τους και ο «σκληροπυρηνικός» πρόεδρος της χώρας Ιμπραήμ Ραϊσί, ο οποίος εξαπολύει καθημερινά μύδρους και απειλές κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ – έστω κι αν γνωρίζει πως δεν διαθέτει τις στρατιωτικές δυνατότητες και τους αναγκαίους συμμάχους για να τους κοιτάξει στα μάτια, τουλάχιστον για την ώρα. Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως ούτε ο Μπάιντεν δείχνει να επιδιώκει αυτή τη στιγμή σύγκρουση με το Ιράν, έστω κι αν το προειδοποιεί με τα δύο αεροπλανοφόρα που έχει στείλει. Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει…