Σε κατάσταση επιφυλακής – όχι συναγερμού, προς το παρόν – βρίσκεται η κυβέρνηση για τις εξελίξεις στο Ισραήλ. Εξού και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκαλέσει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, για να υπάρξει μια πλήρης ενημέρωση και επισκόπηση της κατάστασης από υπουργεία και επιτελεία, να συντονιστούν ενέργειες και να αρχίσει η καταγραφή σεναρίων και πιθανών επιπτώσεων. Ως προς αυτό οι εκτιμήσεις που έχουν στα χέρια τους στο Μαξίμου είναι, προσώρας, καθησυχαστικές. Σε ό,τι αφορά την οικονομία ειδικά, ένας νέος πόλεμος, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη κι αυτός στην Ουκρανία, είναι πάντοτε ανησυχητικός. Ωστόσο – με τα τωρινά δεδομένα πάντα – ο Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του δεν προβλέπουν προβλήματα και άρα δεν βλέπουν και λόγο να επανασχεδιάσουν την οικονομική πολιτική. Σε ένα πεδίο μεσομακροπρόθεσμο, μπαίνει ένα ερωτηματικό για το αν και πώς θα επηρεάσουν οι εξελίξεις διάφορα ενεργειακά πρότζεκτ που μπαίνουν σε αναμονή. Οπως, για παράδειγμα, αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Σαουδική Αραβία.

Ανοικτή γραμμή με Κάιρο

Πιο άμεση είναι η πιθανή επίπτωση στο Μεταναστευτικό, αν υπάρξουν ροές από τον πληθυσμό περίπου δύο εκατομμυρίων που ζει στη Γάζα. Αυτή τη στιγμή βέβαια δεν έχει καταγραφεί πίεση (παραπάνω από τη συνηθισμένη) στα σύνορα. Αλλά η κυβέρνηση θέλει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο να υπάρξουν ροές μέσω Αιγύπτου (και όχι Τουρκίας), όπου εκτιμάται ότι θα καταφύγουν άνθρωποι από τη Γάζα λόγω εγγύτητας. Αυτό είναι, βεβαίως, θετικό. Διότι η Αθήνα και το Κάιρο είναι σε ανοιχτή γραμμή με άμεσους διαύλους σε όλα τα επίπεδα, από τα υπουργεία Μετανάστευσης έως και μεταξύ του Μητσοτάκη και του Σίσι. Συνεπώς, όπως έλεγαν χθες πηγές του Μαξίμου, βασίζονται στη συνεννόηση και τη συνεργασία για οτιδήποτε προκύψει.

Ξεκινά στα Τίρανα η δίκη Μπελέρη

Στο SPAK, το αλβανικό Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς στα Τίρανα, ξεκινάει σήμερα, στις 9 το πρωί (τοπική ώρα), η δίκη του Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη και συγκατηγορούμενού του, Περικλή Κοκαβέση, που κατηγορούνται για το ποινικό αδίκημα της «ενεργητικής διαφθοράς σε εκλογές», όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Σήμερα είναι, βέβαια, η πρώτη δικάσιμος, άρα εκτός απροόπτου δεν αναμένεται να έχουμε κάποια αξιοσημείωτη εξέλιξη. Η δίκη όμως, όπως μου λένε πηγές μου με γνώση της υπόθεσης, αναμένεται, στην καλύτερη περίπτωση, να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο Ράμα και το αδιέξοδο

Πάντως, σημειώνω ότι, μέχρι η υπόθεσή του να τελεσιδικήσει, ο Μπελέρης διατηρεί πλήρως τα πολιτικά δικαιώματά του. Θυμίζω επίσης ότι η κυβέρνηση Ράμα δεν τον κήρυξε έκπτωτο, παρά το γεγονός ότι δεν του έχει επιτρέψει ακόμη να ορκιστεί. Αρα αν συνεχίσουν τα πράγματα έτσι, ο Μπελέρης δεν θα χάσει ούτε το αξίωμά του μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του. Και η κατάσταση με τον Δήμο Χειμάρρας και τον εκλεγμένο επικεφαλής του θα παραμείνει ως έχει, αδιέξοδη.

Διπλωματική αποστολή

Με τη δίκη Μπελέρη σε εξέλιξη, στις 16 Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στα Τίρανα, όπου ο Ράμα θα είναι ο οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου. Εκεί οι δυο τους θα έχουν οπωσδήποτε ένα τετ α τετ. Και το γεγονός ότι αποφασίστηκε να τον συνοδεύει η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου δείχνει ότι ο Πρωθυπουργός θα πάει στην Αλβανία με πλήρη διπλωματική ατζέντα. Μάλιστα η Παπαδοπούλου μετέθεσε για την επομένη, 17 Οκτωβρίου, τη συνάντησή της με τον  τούρκο ομόλογό της, Μπουράκ Ακτσαπάρ, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας. Στις 16, αντ’ αυτής, ο Ακτσαπάρ θα συναντηθεί με τον Κώστα Φραγκογιάννη.

Διαγραφή στην Πλεύση

Τον βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη διέγραψε χθες από την ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Με την ίδια ευκολία που τον είχε τοποθετήσει στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου της Α’ Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο και εξελέγη, ενώ είχε έρθει πέμπτος στις εκλογές του Μαΐου. Ο λόγος της διαγραφής, κατά πληροφορίες από το επιτελείο της Πλεύσης, είναι ότι ο βουλευτής είχε συμφωνήσει να παραδώσει την έδρα του αυτόν τον μήνα και αρνήθηκε να το κάνει. Ωστόσο, η Κωνσταντοπούλου, σε χθεσινές δηλώσεις της άφησε ένα υπονοούμενο για «λοξοδρόμισμα προς τη Δεξιά». Ισως αυτό να εξηγεί τις φήμες που λένε ότι υπήρξε ενόχληση επειδή συγγενικό πρόσωπο του Χουρδάκη κατέβηκε στις αυτοδιοικητικές με συνδυασμό υποστηριζόμενο από τη ΝΔ.