Με τις γεωπολιτικές ανησυχίες να αποτελούν αντίβαρο στη νομισματική πολιτική σύσφιγξης των κεντρικών τραπεζών, δίνοντας τον τόνο στις διεθνείς αγορές και ειδικά τις αγορές ομολόγων, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, που βρέθηκε τεχνητά σε υπερπουλημένα επίπεδα, συνέχισε χθες την ανοδική του αντίδραση (+1,55%), αν και οι επενδυτές έχουν το βλέμμα τους στην εξέλιξη του γεωπολιτικού ρίσκου που περιορίζει τη διάθεση για σημαντικές τοποθετήσεις στις επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Αν και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων και των ελληνικών 10ετών ομολόγων (από το 4,53% που είχε φτάσει το προηγούμενο διάστημα στο 4,17% χθες) βελτίωσε το επενδυτικό κλίμα, η αγορά δείχνει να αναζητεί ακόμη κατεύθυνση, δεδομένης και της αύξησης της μεταβλητότητας. Συνολικά πάντως οι αποδόσεις των ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υποχωρούν (οι τιμές τους που κινούνται αντίστροφα σημειώνουν άνοδο), με την απόδοση του 10ετούς Bund της Γερμανίας, σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Σεπτεμβρίου και οι επενδυτές να αυξάνουν τα στοιχήματα ότι η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων.

Ανησυχία

Για τη Scope Ratings, η επιστροφή της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης στο επίκεντρο της Μέσης Ανατολής εγείρει ανησυχίες για την πιθανότητα μακροπρόθεσμου αντικτύπου στις τιμές του πετρελαίου, ενώ οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις μπορούν να εμποδίσουν την πιθανότητα ομαλοποίησης των διπλωματικών σχέσεων Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ, μια συμφωνία που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μια μεγάλη νίκη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς να επεκταθεί και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής, καθώς το Ιράν είναι ο κύριος χρηματοδότης της Χαμάς και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Σε ένα δυσμενές σενάριο στο οποίο η κλιμάκωση της σύγκρουσης οδηγεί τις τιμές του πετρελαίου για εύλογο διάστημα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, οι παγκόσμιες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τη στάση των κεντρικών τραπεζών θα αυξηθούν.

Θετικά λειτούργησαν στην αγορά χθες και οι εκτιμήσεις στο Reuters του διευθύνοντας συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη, οι προσδοκίες είναι τα έσοδα για το 2024 να ξεπεράσουν τα 5 δισ., ποσό που θα είναι το μεγαλύτερο ποσό που αντλείται από ιδιωτικοποιήσεις σε έναν χρόνο, συμπεριλαμβανομένων της πώλησης ποσοστού στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και των παραχωρήσεων της Αττικής Οδού, αλλά και 1,5 δισ. ευρώ της Εγνατίας Οδού, ποσό που αναμενόταν να εισπραχθεί το 2023. Στόχος είναι η είσοδος του αεροδρομίου στο Χρηματιστήριο στο πρώτο τρίμηνο του 2024, με τη συναλλαγή να εκτιμάται ότι θα αποφέρει πάνω από 750 εκατ. ευρώ.

Συναλλαγές

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε χθες στα 101,51 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 73 μετοχές, 25 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Πλαστικά Κρήτης (+6,85% ) και ΕΛΒΕ (+4,76%) και τη μεγαλύτερη πτώση οι Sato (-9,86%) και Λεβεντέρης(π) (-9,60%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν οι μετοχές των Aegean (+3,58%), Elvalhalcor (+3,49%), Τιτάν (+3,45%), ΔΕΗ (+3,22%), Ελλάκτωρ (+3,20%), Motor Oil (+3,08%) και Alpha Bank (+3,07%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που κινήθηκαν επιφυλακτικά, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν και οι Austriacard Holdings AG (+4,84%), Fourlis (+3,19%), Ideal (+3,02%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+5,87%) και ΦΒΜΕΖΖ (+2,9%). Στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης προχώρησε η Invel για τους μετόχους της Prodea. Το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται στα 7,4844 ευρώ ανά μετοχή.