AΜΟΣ ΓΚΙΤΑΪ

Με σύνεση και όχι με αλαζονεία

«Μοιάζει με το 1973. Αλλά είναι πολύ χειρότερο». Ο ισραηλινός σκηνοθέτης Αμος Γκιτάι είναι όπως όλοι οι συμπατριώτες του ιδιαίτερα φορτισμένος αυτές τις ημέρες. Και θυμάται τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, πριν από ακριβώς 50 χρόνια. «Οι αναμνήσεις και οι αναλογίες αλληλοκαλύπτονται με εντυπωσιακό τρόπο. Τώρα όμως η κατάσταση είναι ακόμη πιο σοβαρή. Η Χαμάς μπήκε στα κιμπούτς και στις πόλεις μας». Αυτό δεν τον εμποδίζει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Νετανιάχου. «Αυτή η κυβέρνηση οπορτουνιστών έκανε σοβαρά λάθη, επιδιώκοντας να μας διχάσει. Πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο κοκτέιλ, σε μια περιοχή που κατοικείται από φονταμενταλιστές. Σήμερα χρειαζόμαστε σύνεση και όχι αλαζονεία. Και το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουν να προκαλούν ρήγματα στο Ισραήλ». Και προσθέτει: «Το Ισραήλ καθοδηγείται από μια ομάδα ανεύθυνων ανθρώπων που έχουν δεσμευτεί να διχάσουν τη χώρα, να μας βάλουν τον έναν εναντίον του άλλου».

ΓΙΓΚΑΛ ΚΑΡΜΟΝ

Είχε προβλέψει πιθανό πόλεμο

Στα τέλη Αυγούστου, ο Γιγκάλ Καρμόν, πρώην σύμβουλος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας των πρωθυπουργών Γιτζάκ Σαμίρ και Γιτζάκ Ράμπιν, δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο «Σήματα πιθανού πολέμου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου». Η πρόβλεψή του βασίστηκε σε μια σειρά παραγόντων που συμπίπτουν, μεταξύ των οποίων οι εβραϊκές γιορτές, κατά τις οποίες ομάδες εβραίων πιστών επισκέπτονται τακτικά το Ορος του Ναού, συναντήσεις ιρανών αξιωματούχων με μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αυξάνοντας την απειλή περιφερειακού πολέμου, και ο εξοπλισμός της Χαμάς με όλο και πιο φονικά όπλα – συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικά ισχυρών εκρηκτικών και ρουκετών, που θα ανάγκαζαν το Ισραήλ να αναλάβει μια μεγάλης κλίμακας απάντηση πέρα από τα συνήθη αντιτρομοκρατικά του μέτρα. Η πρόβλεψη, που δημοσιεύτηκε από το Middle East Media Research Institute, επικεντρώθηκε κυρίως στην πιθανότητα κλιμάκωσης από τη Δυτική Οχθη ή τον Λίβανο. Η Γάζα αναφέρθηκε μόνο στο πλαίσιο της υιοθέτησης μεθόδων μάχης από Παλαιστίνιους στη Δυτική Οχθη. Ωστόσο, έδειξε ότι διαφαινόταν μια σύγκρουση πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων από τις συνηθισμένες σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χαμάς.

ΟΥΡΙ ΝΤΑΒΙΝΤ

«Φέρτε τα παιδιά μου πίσω»

«Τα δύο κοριτσάκια μου είναι μόνο μωρά. Δεν είναι καν 5 και 3 ετών», περιγράφει ο Γιόνι Ασερ κλαίγοντας, καθώς παρακολουθεί βίντεο με ένοπλους να αρπάζουν τη γυναίκα και τις δύο κόρες του. Είναι ένας από τους δεκάδες συγγενείς που ξέρουν ότι οι αγαπημένοι τους βρίσκονται στα χέρια των μαχητών της Χαμάς. Εδωσαν συνέντευξη Τύπου για να μιλήσουν για την τεράστια αγωνία να βρίσκεσαι στο σκοτάδι, με τον φόβο της χειρότερης εξέλιξης. Ενας άλλος πατέρας, ο Ούρι Νταβίντ, αφηγείται πως μιλούσε επί 30 λεπτά στο τηλέφωνο με τις κόρες του, Ταΐρ και Οντάγια, πριν τους διακόψει έντονος θόρυβος από την άλλη άκρη της γραμμής. «Ακουσα πυροβολισμούς, φωνές στα αραβικά, τους είπα να ξαπλώσουν στο έδαφος και να πιαστούν χέρι χέρι», λέει ο Νταβίντ, προσθέτοντας ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το τι απέγιναν. «Ζητώ να δει όλος ο κόσμος τι περνάω. Πρέπει να φέρουμε τα παιδιά στο σπίτι», τονίζει.