ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΝΤΕΪΦ

Το «φάντασμα» της Χαμάς

Αρκετοί τον αποκαλούν «φάντασμα της Χαμάς». Είναι ο επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κασάμ. Φωτογραφίες του δεν υπάρχουν, πέρα από μια πολύ παλιά, ούτε αριθμοί τηλεφώνου, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή διεύθυνση. Πρόκειται για τον Νο 1 καταζητούμενο για τις ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, οι οποίες έχουν επιχειρήσει πολλές φορές – 6 έως 8 καταγεγραμμένες – να τον βγάλουν από τη μέση με διάφορους τρόπους, χωρίς ποτέ να το πετύχουν. Ο Μοχάμεντ Ντίαμπ αλ Μάσρι, γνωστότερος ως Μοχάμεντ Ντεΐφ, κατάφερνε πάντα να ξεγλιστρά από τις παγίδες που του έστηναν οι διώκτες του, έστω και σοβαρά τραυματισμένος. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εξαπέλυσε εναντίον τους ένα πλήγμα που θα θυμούνται για πάντα, καθώς θεωρείται πως είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από την εισβολή στο έδαφος του Ισραήλ. Πλέον, η σύλληψη ή εξόντωσή του είναι για τους αντιπάλους του ζήτημα τιμής.

ΜΑΧΜΟΥΝΤ ΑΜΠΑΣ

Το «δικαίωμα στην άμυνα»

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στον τρόμο των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής» φέρεται ότι δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής για όσα δραματικά συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας και γύρω από αυτήν. Η αλήθεια είναι ότι ο Μαχμούντ Αμπάς δεν έχει ιδιαιτέρως καλές σχέσεις με τη Χαμάς, η οποία του έχει αποσπάσει δυναμικά τη Γάζα τo 2005-06, ενώ τον έχει κερδίσει και σε εκλογές, κατηγορώντας τον παράλληλα για νεποτισμό, προσωπικό πλουτισμό και μυστικές σχέσεις με το Ισραήλ. Ετσι, με βάση και την εσωτερική διαμάχη στις τάξεις των Παλαιστινίων, το τελευταίο που θα επιθυμούσε ο 87χρονος σήμερα Αμπάς είναι να δει τη Χαμάς να θριαμβεύει ή, έστω, να καταγράφει στο ενεργητικό της μια ιστορική επιτυχία, καθώς γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο μάλλον θα επιταχύνει το δικό του τέλος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, δεν είχε άλλη επιλογή από το να τη στηρίξει.

ΙΣΜΑΗΛ ΧΑΝΙΓΙΕ

Η τροχιά της «μεγάλης νίκης»

«Βρισκόμαστε σε τροχιά μιας μεγάλης νίκης» προέβλεψε ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος (πιθανότατα στο Κατάρ). Ο ίδιος τόνισε ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να περιμένει μια τέτοια απάντηση μετά τα όσα έχει κάνει εις βάρος των Παλαιστινίων και των ιερών τόπων των αράβων μουσουλμάνων. «Πόσες φορές δεν έχουμε προειδοποιήσει πως ο παλαιστινιακός λαός ζει σε προσφυγικά στρατόπεδα επί 75 χρόνια και εσείς αρνείστε να αναγνωρίσετε τα δικαιώματα των ανθρώπων μας;» τόνισε χαρακτηριστικά. Το σίγουρο είναι ότι και ο Χανίγιε – ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη, αν και είναι άγνωστο σε τι βαθμό συμμετείχε στην προετοιμασία της επίθεσης – θα πρέπει πλέον να φυλάει τα νώτα του, όπως άλλωστε έκανε και ο προκάτοχός του Χαλέντ Μεσάαλ, τον οποίο ισραηλινοί πράκτορες είχαν επιχειρήσει να δολοφονήσουν τουλάχιστον μία φορά.