Οπως σας είχα ενημερώσει εγκαίρως, το Μεταναστευτικό ήταν στα θέματα που συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ερντογάν στο τετ α τετ της Νέας Υόρκης, ενώ και ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Καιρίδης, είχε ανοίξει ήδη σχετικό δίαυλο με τον τούρκο ομόλογό του. Κι εκείνες οι αρχικές πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν αφού φαίνεται πως οι δύο πλευρές συζητούν πια την υπογραφή μιας κοινής δήλωσης Ελλάδας – Τουρκίας για τη μετανάστευση και το Προσφυγικό, μια διμερή συμφωνία δηλαδή, που θα λειτουργεί παράλληλα με αυτήν που είχε υπογράψει η Αγκυρα με την ΕΕ. Κυβερνητικές πηγές δεν μπαίνουν προσώρας σε τεχνικές λεπτομέρειες, καθώς είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση, με στόχο οι υπογραφές να πέσουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, οι βασικές αρχές  που συζητούνται αφορούν τον έλεγχο, από την Τουρκία, των μεταναστευτικών ροών από τα παράλιά της, τη διάλυση των δικτύων των διακινητών που δρουν στο έδαφός της, καθώς και την αύξηση του αριθμού των επιστροφών μεταναστών που δέχεται από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες εισόδου της ΕΕ. Πέραν αυτών, οι δύο πλευρές αναμένεται να επεξεργαστούν κι ένα νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας και συνεργασίας του Λιμενικού με την τουρκική ακτοφυλακή με πολύ πιο άμεσο τρόπο. Το τελευταίο αυτό κρατήστε το, είναι το πιο σημαντικό και ενδιαφέρον στοιχείο διμερούς συνεργασίας που συζητείται ενόψει Δεκεμβρίου.

Σε κοινή γραμμή με την ΕΕ

Κατά τα λοιπά, αν τα περί ελέγχου των ροών και των διακινητών σάς θυμίζουν τις βασικές αρχές και της γνωστής παλιάς κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, έχετε δίκιο. Η Αθήνα επιθυμεί να είναι επί της ουσίας ένα φρεσκάρισμά της, μια νέα δέσμευση του Ερντογάν για την εφαρμογή της, δεδομένου ότι στην πράξη δεν φαίνεται να πηγαίνει και πολύ καλά. Γι’ αυτό και η Αθήνα δεν θα κινηθεί μόνη, αλλά σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την αρμόδια επίτροπο, Ιλβα Γιόχανσον, με την οποία θα συναντηθεί ο Καιρίδης την ερχόμενη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να της πει ότι επιθυμία της Αθήνας είναι η νέα συμφωνία να μην είναι απλώς μια διμερής μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, αλλά μια επικαιροποίηση της ευρωτουρκικής. Το επιχείρημα της Ελλάδας, άλλωστε, είναι οι αριθμοί που δείχνουν ότι οι ροές αυξάνονται πλέον με γοργούς ρυθμούς. Θυμίζω παρεμπιπτόντως ότι αύριο θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και εκεί, απ’ ό,τι πληροφορούμαι, θα γίνει μια πλήρης ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στα νησιά.

Η θετική ατζέντα του Φιντάν

Η τουρκική πλευρά, πάντως, εμφανίζεται με καλή θέληση για να προχωρήσει ο διάλογος με την Ελλάδα και να δείξει «καλό πρόσωπο» στους δυτικούς συμμάχους της. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε μπρίφινγκ που έκανε σε τούρκους δημοσιογράφους στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, όπου αποτίμησε πολύ θετικά τις συζητήσεις. Αναγνώρισε, φυσικά, ότι η φόρμουλα λύσης για τα μακροχρόνια προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν είναι απλό να βρεθεί. Και φυσικά απέφυγε αναφορές στο πώς θα βρεθεί. Ηταν πολύ εμφατική η επιμονή του, όμως, ότι υπάρχει η θέληση και η καλή πίστη κι από τις δύο πλευρές για την αποτροπή κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, την αύξηση των επαφών και τον εμπλουτισμό της θετικής ατζέντας.

Κοντσέρτο στην τουρκική πρεσβεία

Μιας κι έπιασα τα ελληνοτουρκικά όμως να σας φέρω και στην Αθήνα και στην τουρκική πρεσβεία, όπου πραγματοποιήθηκε μια διαφορετική εκδήλωση με καλεσμένους ξένους και έλληνες διπλωμάτες. Ενα κοντσέρτο της διεθνούς φήμης πιανίστριας Ναζλί Χατζιάλιογλου κι ένα δείπνο, με μενού που είχε επιμεληθεί προσωπικά η σύζυγος του πρεσβευτή Τσαγατάι Ερτζιγές, Χαλά, που είναι επαγγελματίας σεφ. Αφορμή του δείπνου ήταν οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο των 100 ετών της Τουρκίας, ωστόσο ο Ερτζιγές δεν ξεκίνησε τον χαιρετισμό του με πανηγυρικό τρόπο. Αλλά εκφράζοντας με σεβασμό τα συλλυπητήριά του για τους πέντε νεκρούς στην ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη, αλλά και για τους νεκρούς και τους πληγέντες από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Στη Λοριάν για την Belh@rra

Στους πιθανούς διεθνείς σταθμούς του Πρωθυπουργού για το επόμενο διάστημα σημειώστε και τη Γαλλία. Κι αυτό γιατί εξετάζεται να παραστεί, μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν και τους υπουργούς Αμυνας Νίκο Δένδια και Σεμπαστιάν Λεκορνί, στην ειδική τελετή καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belh@rra στις 4 Οκτωβρίου, στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν. Θυμίζω ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήθελε την πρώτη φρεγάτα να παραδίδεται το 2024 αλλά τελικά η κατασκευή προχώρησε πολύ γρηγορότερα και τώρα είναι στη φάση της συναρμολόγησης.