Δεν είναι νέο φαινόμενο: αυτή η χώρα είχε πάντα δύο πρόσωπα, ένα φωτεινό και ένα σκοτεινό. Το πρώτο αντικατοπτρίζεται αυτές τις μέρες στη λίστα του περιοδικού «TIME» με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο, στην οποία περιλαμβάνεται ο δρ Ανδρέας Φλουρής από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο Φλουρής ερευνά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία, την οικονομία και την κοινωνία εδώ και είκοσι χρόνια – ποτέ ξανά αυτή η έρευνα δεν ήταν περισσότερο αναγκαία και επίκαιρη. Το δεύτερο πρόσωπο, το οποίο προτιμάμε να μη βλέπουμε, είναι εκείνο του οδηγού του ΟΑΣΑ που ειρωνεύτηκε ένα άτομο με αναπηρία που διεκδίκησε το δικαίωμά του για πρόσβαση στο λεωφορείο. Κανείς από τους επιβάτες δεν βοήθησε, κανείς δεν υπερασπίστηκε τον Χρήστο Μελέτη.

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την καλή πλευρά της Ελλάδας; Η ελληνική κοινωνία έχει ταλαιπωρηθεί πολύ την τελευταία δεκαπενταετία, με αλλεπάλληλες κρίσεις που δοκίμασαν τα όριά της και διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της. Οσο όμως και αν τράφηκαν τα κατώτερα ένστικτά της, αν παρέχονται ευκαιρίες και δυνατότητες, αν οι θεσμοί παραμένουν δυνατοί, αν το πολιτικό σύστημα δεν αποστρέφει τα μάτια από την πραγματικότητα, η χώρα έχει προοπτική. Γιατί ικανότητα σίγουρα υπάρχει.

Η περίπτωση του Ανδρέα Φλουρή μάς θυμίζει πως πάντα μπορούμε καλύτερα. Και η περιπέτεια του Χρήστου Μελέτη πως το φως από το σκοτάδι απέχουν όσο μια επιλογή.