Οσο εύκολα διαλύεται κάτι τόσο δύσκολα ξαναχτίζεται. Αναγκαστικά, εν μέσω χάους, όμως, η προσοχή όλων πρέπει τώρα να στραφεί στην επόμενη μέρα. Κι ας μην υπάρχει ακόμη ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι των περισσότερων πλημμυροπαθών. Ο Γιώργος Λαλιώτης εξηγεί πως η επανεκκίνηση απαιτεί, εκτός από πόρους, και αντοχή: «Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη. Ουσιαστικά, για κάποιους, το ζωικό κεφάλαιο μηδενίστηκε. Για να πουν ότι ξεκινούν από την αρχή, πρέπει να έχουν κουράγιο». Σύμφωνα με τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα χρόνια που θα μεσολαβήσουν για να φτάσει ξανά ένας κτηνοτρόφος στο σημείο που βρισκόταν θα είναι αρκετά. «Και να κάνει την επανεκκίνηση για να φτάσει στην παραγωγικότητα που είχε, θα μεσολαβήσουν σίγουρα δύο γεμάτοι παραγωγικοί κύκλοι, δηλαδή μία διετία. Μάλιστα, αν θέλει να αγοράσει τον ίδιο αριθμό ζώων στην ίδια παραγωγική φάση το κόστος αυξάνεται σημαντικά» τονίζει, αφού μαζί με το εκάστοτε ζώο χάνεται και η αντίστοιχη παραγωγή του σε προϊόν.

Οπως σημειώνει ο Αντώνης Κορώνας, ένα ζώο (σ.σ.: αιγοπρόβατο) έξι μηνών μπορεί να κοστίσει μέχρι και 350 ευρώ, ενώ θα χρειαστεί επιπλέον 150 ευρώ ως έξοδα διατροφής μέχρι να φτάσει σε ηλικία παραγωγής – 10 μηνών – και να ξεκινήσει να αποφέρει. «Μόλις μπει στην πρώτη χρονιά γαλακτοπαραγωγής θα αποφέρει γύρω στα 500 ευρώ. Αυτά είναι αμέσως 300.000 ευρώ, χρήματα που χάθηκαν μαζί με τα 600 ζώα μου» λέει ο βολιώτης κτηνοτρόφος. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Λαλιώτης αναφέρει πως «μια ενήλικη προβατίνα κοστίζει κατά μέσο όρο 150-200 ευρώ. Τα 100 ζώα ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ μόνο για την αγορά τους».

Το υπάρχον ζωικό κεφάλαιο είναι αυτό από το οποίο θα γίνει και η νέα αρχή για τις κατεστραμμένες μονάδες. Σύμφωνα με τον Γιώργο Λαλιώτη, «υπάρχουν παραγωγοί που δεν έχουν πληγεί και θα μπορούσαν να διαθέσουν μέρος του κεφαλαίου τους ως γεννήτορες-ζώα αναπαραγωγής. Υπάρχουν, επίσης, κέντρα γενετικής βελτίωσης – φορείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – τα οποία συνεργάζονται με παραγωγούς και θα μπορούσαν να συνδράμουν». Παρ’ όλα αυτά, το εγχώριο κεφάλαιο δεν επαρκεί για να φτάσει η κτηνοτροφία της Θεσσαλίας στα προ καταστροφής επίπεδα: «Υπάρχει διαθεσιμότητα, αλλά θεωρώ ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει στην παρούσα φάση το σύνολο της ανασυγκρότησης. Σίγουρα θα έχουμε και εισαγωγή ζωικού κεφαλαίου από το εξωτερικό».

Την ίδια στιγμή, η αισχροκέρδεια ενδέχεται να απειλήσει το όλο εγχείρημα. «Το θέμα είναι να μην υπάρχει αισχροκέρδεια, καθώς οι παραγωγοί έχουν «μηδενίσει». Μη φτάσουμε να δούμε τέτοια φαινόμενα στην αγορά νέου ζωικού κεφαλαίου, καθώς πολύ φοβάμαι ότι έτσι δεν θα υπάρξει καν επανεκκίνηση. Ολοι πρέπει να βάλουμε πλάτη» συμπληρώνει ο καθηγητής του Γεωπονικού.

Οσο για τις αποζημιώσεις, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος ευελπιστεί ότι «περί τα τέλη Οκτωβρίου, όχι μόνο θα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως το ακριβές μέγεθος της ζημιάς, αλλά ο Οργανισμός θα έχει καταβάλει και το σύνολο των ποσών», ενώ αυτά «για τις πυρκαγιές θα προηγηθούν ένα δεκαπενθήμερο». Μάλιστα, για τη γρηγορότερη υποδοχή και διεκπεραίωση των δηλώσεων ζημιάς, αποφασίστηκε η ενίσχυση του υποκαταστήματος Λάρισας με 50 γεωπόνους και 30 τεχνολόγους γεωπονίας. «Στο ζωικό κεφάλαιο η αποζημίωση είναι 100%» καταλήγει.