Το στίγμα της για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζεται έδωσε η Εφη Αχτσιόγλου από τη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζοντας τον κύκλο περιοδειών της στο πλαίσιο της κούρσας της διαδοχής. Και όσα είπε το πιθανότερο είναι να προκαλέσουν τις σχετικές «μουρμούρες» στον εσωκομματικό μικρόκοσμο.

«Δεν φαντάζομαι ένα κόμμα που θα ζει και θα αναπνέει στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Θέλουμε ένα κόμμα που τα μέλη του θα έχουν λόγο και ρόλο. Ενα κόμμα που θα είμαστε όλοι ίσοι, με τις ίδιες υποχρεώσεις και ίδια δικαιώματα.

Που οι κανόνες θα γίνονται σεβαστοί από όλους «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», όπως απαιτούμε για τους άλλους», είπε μιλώντας στην ανοιχτή συζήτηση που οργάνωσε σε κεντρικό στέκι της πόλης, περιγράφοντας έναν ΣΥΡΙΖΑ που σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με τον σημερινό αλλά και χθεσινό ΣΥΡΙΖΑ, που αποκομμένος από την κοινωνία αναλωνόταν σε σχέδια επί χάρτου άνευ αντικρίσματος, όπως κατέδειξε με δραματικό τρόπο το πρόσφατο εκλογικό σοκ.

Η Αχτσιόγλου έδωσε και ένα δείγμα γραφής για το μοντέλο ηγεσίας που η ίδια επιλέγει, αναγνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν στιγμές που «θα κληθώ να πάρω αποφάσεις και ξέρω προκαταβολικά ότι μπορεί με αυτές να μη συμφωνούν όλες και όλοι». «Αλλά αυτό δεν αναιρεί τη δημοκρατική μας λειτουργία. Την ενισχύει στον βαθμό που θα έχουμε συμφωνήσει στους κανόνες και πάνω από όλα στον κανόνα της λογοδοσίας και της ευθύνης», συμπλήρωσε.

Το ερώτημα βεβαίως που εγείρεται είναι αν αυτά αρκούν με βάση τη συσσωρευμένη εσωκομματική εμπειρία, η οποία οδήγησε σταδιακά στον «εκφυλισμό» των δημοκρατικών συλλογικών λειτουργιών και στη διαμόρφωση κέντρων και παράκεντρων, κύκλων και παραγόντων. Οσον αφορά το πολιτικό περίγραμμα αυτού του νέου κόμματος, η υποψήφια αρχηγός του το περιέγραψε ως εξής: «Δεν μας αρκεί το κόμμα διαμαρτυρίας», είπε, ενώ το σχέδιο που παρουσίασε προϋποθέτει «να αποδεσμευτούμε οριστικά από έναν τρόπο σκέψης που δίνει υπερβολική έμφαση στις ταμπέλες και τους χαρακτηρισμούς, αλλά δεν επενδύει στο περιεχόμενο της πολιτικής», όπως είπε.

Η «πυξίδα» της Αχτσιόγλου είναι ότι το διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ της νέας εποχής «δεν είναι αν θα στρίψει προς τα αριστερά ή προς το κέντρο».

Το ερώτημα που την απασχολεί είναι «κατά πόσο το σχέδιό μας εκφράζει πραγματικά τους ανθρώπους που επιδιώκουμε να εκπροσωπούμε, κατά πόσο το σχέδιο αυτό απαντά σε συγκεκριμένες απαιτήσεις και συγκεκριμένα ερωτήματα με έναν ανάλογα συγκεκριμένο τρόπο». Στην κατεύθυνση αυτή τάχθηκε υπέρ μιας πολιτικής «πολλαπλών και δημιουργικών ρήξεων» για ένα νέο ολιστικό μοντέλο ανάπτυξης που θα απαντά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής σε όλα τα πεδία – κλιματολογικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό.

Μακριά από τις εσωκομματικές τριβές, η ίδια έδωσε εμμέσως απάντηση στις στοχευμένες βολές του Παύλου Πολάκη λέγοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσω πρόβλημα στη διαδικασία ή να μπω σε διαδικασία απαντήσεων και σε συκοφαντικές ακόμη τοποθετήσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Φίλης για δήμαρχος;

Την ίδια στιγμή, «σφήνα» στη συζήτηση για το χρίσμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου συζητείται το όνομα του «προεδρικών» καταβολών Κώστα Ζαχαριάδη, μπαίνει η Ομπρέλα η οποία εμφανίζεται έτοιμη να προτείνει σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία, όπου θα συζητηθούν οι υποψηφιότητες, το όνομα του Νίκου Φίλη, σε μια κίνηση πολιτικής αντιπαραβολής αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής των προσώπων που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος στη δύσκολη αυτή μάχη που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.