Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ελαχέχ Μοχαμαντί
Αντιμέτωπη με την εκτέλεση
H 36χρονη Ελαχέχ Μοχαμαντί είναι δημοσιογράφος της ιρανικής φιλομεταρρυθμιστικής εφημερίδας «Χαμ Μιχάν». Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μετά τον θάνατο της 21χρονης Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας των ηθών, είχε ταξιδέψει στο ιρανικό Κουρδιστάν, ιδιαίτερη πατρίδα της Αμινί, προκειμένου να καλύψει την κηδεία της: από εκεί ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που επεκτάθηκαν κατόπιν σε όλο το Ιράν, με σύνθημα «γυναίκα, ζωή, ελευθερία». Η Ελαχέχ Μοχαμαντί έκανε απλά τη δουλειά της. Χθες ωστόσο ξεκίνησε, κεκλεισμένων των θυρών, η δίκη της για «προπαγάνδα» κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας και συνωμοσία κατά της εθνικής ασφάλειας, αδικήματα που επισείουν την ποινή του θανάτου. Με τις ίδιες κατηγορίες βαρύνεται και η συνάδελφός της Νιλουφάρ Χαμεντί: η 30χρονη δημοσιογράφος της φιλομεταρρυθμιστικής Σαρχ ήταν η πρώτη που έγραψε για τον θάνατο της Αμινί και τις συνθήκες υπό τις οποίες επήλθε. Η δική της δίκη ξεκινάει σήμερα.
Αντρέι Ντούντα
Κυνήγι μαγισσών ενόψει εκλογών;
Σε πρώτη ανάγνωση, η συγκρότηση μιας επιτροπής έρευνας που αναλαμβάνει να διερευνήσει τη «ρωσική επιρροή» σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν ακούγεται κακή ιδέα. Εξαρτάται όμως από τη χώρα, το επίπεδο της δημοκρατίας της, τη σύνθεση της επιτροπής και τους σκοπούς της έρευνας. Στην Πολωνία, όπου ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε χθες πως θα υπογράψει το σχετικό νομοσχέδιο, τα εννέα μέλη της επιτροπής θα τα επιλέξει ένα κοινοβούλιο όπου κυριαρχεί το εθνολαϊκιστικό στρατόπεδο και η αντιπολίτευση έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι πρόκειται για ένα κυνήγι μαγισσών ενόψει των εκλογών που προγραμματίζονται για το φθινόπωρο: το κυβερνών κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη κατηγορεί την αντιπολιτευόμενη Πλατφόρμα Πολιτών, ηγέτης της οποίας είναι ο πρώην πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ότι επέτρεψε να αποκτήσει η Πολωνία επικίνδυνη εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα όσο βρισκόταν στην εξουσία, μεταξύ 2007-2015, και προβλέπει ουσιαστικά 10ετή αποκλεισμό από κάθε δημόσιο αξίωμα για όποιον βρεθεί ότι ενήργησε υπό ρωσική επιρροή.
Τζεμ Εζντεμίρ
Η οργή του Πράσινου υπουργού
Εξεμάνη ο γερμανός υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Τζεμ Εζντεμίρ με τους Τούρκους της Γερμανίας που ψήφισαν σε ποσοστό 67,4% υπέρ του Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών, «χωρίς να χρειάζεται να υποστούν τις συνέπειες της ψήφου τους». Για «απόρριψη της πλουραλιστικής δημοκρατίας μας και ανάδειξη της αποτυχίας μας» έκανε λόγο αναφερόμενος στις αυτοκινητοπομπές υποστηρικτών του τούρκου προέδρου που πανηγύριζαν το βράδυ της Κυριακής σε διάφορες γερμανικές πόλεις. «Είμαστε έτοιμοι για μια ακόμα εντονότερη εξάπλωση του υπερεθνικισμού και του φονταμενταλισμού στη χώρα χάρη στους νέους ιμάμηδες από την Αγκυρα;» αναρωτήθηκε ο Πράσινος, τουρκικής καταγωγής υπουργός, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του «για τους πολλούς, ιδιαίτερα τους νέους, μορφωμένους ανθρώπους στην Τουρκία που χάνουν κάθε ελπίδα». Για την ιστορία, στη Γαλλία, τη χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στην Ευρώπη, οι Τούρκοι ψήφισαν σε ποσοστό 66,57% Ερντογάν. Σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα, πάλι, κυριάρχησε άνετα ο Κιλιτσντάρογλου, με 71,1%, 74,13% και 81,55% αντίστοιχα.