Σχεδόν 440.000 νέους ψηφοφόρους υποδέχεται η κάλπη της 21ης Μαΐου. Πρόκειται για νεαρούς ενηλίκους που έζησαν διαμορφωτικά χρόνια μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις και έμαθαν να τα βγάζουν πέρα σε μη κανονικές συνθήκες. Θα είναι πιστοί στο εκλογικό τους ραντεβού; Εχουν ακόμα εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα; Μετά την τραγωδία των Τεμπών, πολλοί ήταν εκείνοι που φοβήθηκαν πως τα νούμερα της αποχής θα αυξηθούν και οι περισσότεροι απέχοντες θα είναι νέοι ηλικιακά ψηφοφόροι.

Οι μετρήσεις όμως δείχνουν κάτι άλλο. Παρά την απογοήτευσή τους, οι νέες γενιές εμφανίζονται έτοιμες να προσέλθουν στην κάλπη, για να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Είναι στα χέρια των πολιτικών δυνάμεων να κρατήσουν αυτή τη διάθεση έως το τέλος. Δεν αρκούν τα βίντεο στο TikTok και το χιούμορ για να καταφέρουν να τους προσεγγίσουν. Πρέπει να αποφασίσουν να τους ακούσουν πραγματικά, να αφουγκραστούν τις ανάγκες τους, να μάθουν πώς σκέφτονται και αξιολογούν τα δεδομένα της ζωής τους. Μόνο έτσι θα προτείνουν πραγματικές πολιτικές με στόχο τους νέους, οι οποίες δεν εφευρίσκονται προεκλογικά, αλλά σε νεκρό πολιτικό χρόνο.

Η Ελλάδα κάτω των σαράντα είναι μια άλλη Ελλάδα, με διαφορετικές προσλαμβάνουσες και άλλες προτεραιότητες από την Ελλάδα των γονιών και των παππούδων τους. Το πρώτο βήμα είναι τα κόμματα και οι αρχηγοί τους να συνειδητοποιήσουν πως, αποκωδικοποιώντας την, εξασφαλίζουν και το δικό τους μέλλον.