Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Το σχέδιο εξωραϊσμού στην Κουμουνδούρου έχει πολλά επίπεδα. Από τους χαμηλούς τόνους που έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, στο φόντο της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη, μέχρι την κεντροαριστερή ώσμωση που επιδιώκεται να καταγραφεί και μέσα από τα ψηφοδέλτια. Το βασικότερο, ωστόσο, στο οποίο επικεντρώνεται ο 7ος όροφος της κομματικής έδρας, έχει να κάνει με την εικόνα της αριστερής κυβερνησιμότητας. Το γενικό συμπέρασμα ότι την περίοδο 2015 - 2019, μέσα από μια αλλοπρόσαλλη διακυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε κάτω από τον πήχη, κρατά ακόμη σε απόσταση και το ακροατήριο που εξακολουθεί να λειτουργεί με αντιδεξιά σύνδρομα. Στην Κουμουνδούρου, σε μια νέα θεώρηση των πραγμάτων, δεν έχουν πλέον πρόβλημα να φιλοτεχνήσουν την εικόνα ενός κόμματος των «νοικοκυραίων». Η νέα ομάδα των πολιτικών αναλυτών έχει πείσει τον Τσίπρα ότι χωρίς πρόσβαση στον λεγόμενο μεσαίο χώρο δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής.
Πρωτίστως για συμβολικούς λόγους, η νέα κατεύθυνση σηματοδοτείται από την τύχη του Παύλου Πολάκη. Με τον αψύ Σφακιανό στη βιτρίνα, οι φιλήσυχοι «κυρ Παντελήδες» θα συνεχίσουν να αποστρέφονται όσα πρεσβεύει ένας κομματικός μηχανισμός που ψάχνει μεγαλύτερο ζωτικό χώρο δίπλα σε μια τραγωδία. Το συμπέρασμα καθορίζει και τις αποφάσεις. Παρά την καθυστέρηση - λόγω Τεμπών - στη σύγκληση των κομματικών οργάνων και την επισημοποίηση των αποφάσεων, ο εξοστρακισμός του Πολάκη από το ψηφοδέλτιο Χανίων δείχνει αμετάκλητος - και η χθεσινή επιστολή με το δικό του mea culpa δεν φαίνεται να αλλάζει τις αποφάσεις. Το μόνο που παραμένει ανοικτό είναι η θέση του στο κομματικό οργανόγραμμα. Το μήνυμα που έχει διαβιβασθεί και στον ίδιο, προβλέπει τη διάσωσή του στη λίστα των κομματικών μελών εάν δεν υπάρξουν προκλήσεις από την πλευρά του - και η χθεσινή μεταμέλεια μπορεί να βοηθήσει. Ο Πολάκης αποφάσισε να ξεφύγει από τη λογική Πολάκη και να δηλώσει «συγγνώμη σύντροφοι, έκανα λάθος», διαβεβαιώνοντας ότι «δεν αμφισβητεί τον πρόεδρο και τα συλλογικά όργανα», αναζητώντας ελαφρυντικά. Κατόπιν αυτού, το θέμα του μπορεί να εξεταστεί σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία. Εφόσον το επόμενο διάστημα ο Πολάκης δεν εκτροχιασθεί, η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν αποκλείεται να εκτιμήσει την αυτοσυγκράτησή του και να περιοριστεί σε μια επίπληξη, αντί της διαγραφής -οριστικής ή πρόσκαιρης - από τους κομματικούς καταλόγους. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η φόρμουλα λύνει τα προβλήματα του Σφακιανού, αλλά προς το παρόν ο ίδιος έχει φροντίσει να αποτραβηχτεί στα παρασκήνια, ευελπιστώντας ενδεχομένως ότι θα μπορούσε να αλλάξει και η βασική ποινή. Ο Πολάκης εκτός Βουλής δεν θα ενδιαφέρει ούτε τους ακολούθους του στα social media.
Στην Κουμουνδούρου, πάντως, είχαν ήδη πάρει τα μέτρα τους. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, ο Πολάκης αποκλείστηκε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που θα ανοίξει από τη Δευτέρα τον φάκελο των Τεμπών. Ο Νίκος Παππάς, ως αρμόδιος τομεάρχης, κρίθηκε σκόπιμο να παραμείνει, συνεπικουρούμενος από τον αναπληρωτή του Χρήστο Γιαννούλη - στη λογική ότι η έξοδος και του Παππά θα προκαλούσε μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που θα έλυνε. Αλλά ο Πολάκης δεν μπορούσε να βρίσκεται απέναντι στον Κώστα Αχ. Καραμανλή και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σε έναν ρόλο κοινοβουλευτικού ανακριτή. Ενα δικό του σόου θα άνοιγε άλλες πληγές - όπως συνέβη και στο παρελθόν στην ίδια επιτροπή. Η Ολγα Γεροβασίλη ανέλαβε να ενημερώσει για τον αποκλεισμό.
Με τον Πολάκη μακριά από τη βιτρίνα, είναι σαφές ότι ο Τσίπρας θα επιδιώξει έως τις κάλπες να προβάλλει την εικόνα ενός μεταλλαγμένου και ωριμότερου ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο σχέδιο της Κουμουνδούρου είναι εξίσου πρόδηλο ότι περνάει μέσα από μια διαχειρίσιμη ήττα στην πρώτη κάλπη, που θα επιτρέπει ανατροπές στη δεύτερη ή σε έναν κοντινό ορίζοντα. Ο Τσίπρας μετράει τις κεντροαριστερές δεξαμενές, κρίνοντας ότι διαφορές της τάξης των 2-3 ποσοστιαίων μονάδων θα μπορούσαν σε μια δεύτερη αναμέτρηση να αντιμετωπισθούν. Στη χειρότερη, εφόσον η προοπτική μιας νέας αυτοδύναμης τετραετίας του Μητσοτάκη εξαλειφθεί, θα περιμένει από μια θέση ισχυρής αντιπολίτευσης να δοκιμαστούν οι αντοχές μιας εύθραυστης κυβερνητικής συνεργασίας. Σε δύο χρόνια οι πολιτικοί συσχετισμοί μπορεί να είναι διαφορετικοί. Με τον Πολάκη στην απομόνωση, ο Τσίπρας στήνει στην πραγματικότητα οχυρωματικά για τη δική του ηγεσία...