Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ακόμη περισσότερα διεθνή φώτα έχουν πέσει στην υπόθεση της παρουσίας του Predator στην Ελλάδα, μετά και την παραδοχή ότι έχουν δοθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Intellexa άδειες εξαγωγής του κακόβουλου λογισμικού σε τρίτες χώρες. Και, συγκεκριμένα, στη Μαδαγασκάρη όπου, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών (στην οποία προΐσταται ο Γιάννης Σμυρλής) εκδόθηκαν δύο άδειες εξαγωγής και πιστοποιητικά «τελικού χρήστη» στις 15 Νοεμβρίου 2021 με προορισμό την Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης της Μαδαγασκάρης. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η ανάδειξη της συγκεκριμένης πτυχής της υπόθεσης αυτής από τους «New York Times» που μαρτυρά εμμέσως το ενδιαφέρον αμερικανικών Αρχών για αυτή τη δραστηριότητα, με τα ερωτηματικά να πληθαίνουν όχι μόνο για το πώς δόθηκαν οι άδειες αυτές, αλλά και αν το Predator ταξίδεψε από την Ελλάδα και προς άλλους προορισμούς.
Ερωτήματα και από τις Βρυξέλλες
Παράλληλα, μια πηγή μου στις Βρυξέλλες μού μεταφέρει ότι υπηρεσίες της Κομισιόν είχαν πριν από περίπου δύο μήνες διατυπώσει αρμοδίως ερωτήματα για την πιθανότητα το λογισμικό Predator να εξήχθη σε άλλα κράτη όταν η πληροφορία αυτή είχε πρωτοφτάσει στα αφτιά τους. Ενώ είχε γίνει γνωστή και στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου που είχαν μεταφέρει, με τη σειρά τους, σε άλλους κοινοτικούς παράγοντες. Η εξαγωγή ενός τέτοιου προϊόντος δεν είναι, άλλωστε, ένα απλό εθνικό ή διμερές ζήτημα αλλά διέπεται από αυστηρό ευρωπαϊκό κανονισμό και το κάθε κράτος-μέλος είναι υπόλογο για την τήρησή του (όπως μου έλεγε, με νόημα, ο άνθρωπός μου). H απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν να κηρύξει διακριτικά τη διεξαγωγή της απόρρητης ΕΔΕ που είναι σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν έναν μήνα, όπως επιβεβαίωσε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, που επέμεινε, πάντως, πως ούτε υπέγραψε ούτε ήταν ενήμερος για χορήγηση άδειας εξαγωγής του λογισμικού.
Η γρίπη της Μελόνι ανέβαλε το ραντεβού
Η γρίπη της Τζόρτζια Μελόνι άλλαξε, εν μέρει, τα χθεσινά σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη και ανέβαλε το πρώτο τετ α τετ τους στη χθεσινή Ευρωμεσογειακή Σύνοδο EUMED9 στο Αλικάντε. Το γραφικό λιμάνι της Νότιας Ισπανίας όπου συναντήθηκαν χθες, για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ηγέτες της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, με την ιταλίδα πρωθυπουργό να παίρνει δικαιολογημένη απουσία (την αντικατέστησε ο Αντόνιο Ταγιάνι) σε μια κρίσιμη συνεδρίαση ενόψει των αποφάσεων της ΕΕ για το ενεργειακό στο έκτακτο συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας. Αυτό ήταν και το θέμα, άλλωστε, που απασχόλησε κατά κύριο λόγο την ατζέντα των συζητήσεων, στις οποίες παρέστησαν και το άσπονδο ντουέτο των Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Σαρλ Μισέλ, που εξέφρασαν και τις ευχές τους να επιτευχθεί, επιτέλους, αυτή η ταλαίπωρη συμφωνία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που έχει ήδη καθυστερήσει ανησυχητικά. Ενώ, στα πιο συγκεκριμένα, «κλείδωσαν» και το χρονοδιάγραμμα για τον H2MED, τον αγωγό υδρογόνου της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας, που θα παρουσιαστεί επίσημα στις Βρυξέλλες στη σύνοδο της 15ης Δεκεμβρίου.
Τετ α τετ προσεχώς
Οσον αφορά τη συνάντηση Μητσοτάκη και Μελόνι, η γρίπη πάει μεν πίσω τα σχέδιά τους αλλά δεν τα ακυρώνει αφού κι οι δυο θέλουν πολύ να τα πουν από κοντά. Από την πλευρά της επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό από χθες τα ξημερώματα για να τον ενημερώσει για την αλλαγή του προγράμματός της και, εφόσον όλα πάνε καλά, η νέα ημερομηνία θα κλειδώσει όσο πιο άμεσα γίνεται. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μπορέσουν να κλείσουν το ραντεβού στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Εξάλλου, εκτός από τα ενεργειακά, θέλουν να διερευνήσουν και την πιθανότητα μεταξύ τους συντονισμού στο Μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά και τα γεωπολιτικά της Μεσογείου γενικώς και θέματα αμυντικής συνεργασίας. Θυμίζω ότι με τον Μάριο Ντράγκι ο Μητσοτάκης είχε αναπτύξει μια πολύ χρήσιμη συνεργασία και έχει κάθε λόγο να θέλει να διαφυλάξει ό,τι μπορεί από αυτή και με τη διάδοχό του...
Βιεννέζικο πρόγραμμα
Στας Ευρώπας κυκλοφόρησε βεβαίως τις προηγούμενες μέρες και ο Νίκος Ανδρουλάκης που βρέθηκε στη Βιέννη στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και βρήκε την ευκαιρία να επισκεφθεί τους αξιωματικούς της αυστριακής πρωτεύουσας που «τρέχουν» το πρότυπο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας τους. Για να καταλάβετε, εκεί το θέμα είναι τόσο σημαντικό που θεωρείται πως το SPO (αυστριακοί σοσιαλδημοκράτες) χρωστάνε τις εκλογικές επιδόσεις τους στη Βιέννη στην επιτυχία του εν λόγω προγράμματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 800.000 διαθέσιμες κατοικίες, οι 450.000 ενοικιάζονται βάσει κοινωνικών κριτηρίων με τις 220.000 από αυτές να ανήκουν στον δήμο της Βιέννης. Αυτά άκουσε ο Ανδρουλάκης και αποφάσισε να επιμείνει κι άλλο στην ατζέντα αυτή προεκλογικά.
Η ελληνίδα γιαγιά
Εμαθα όμως κι ένα άλλο χαριτωμένο. Οτι μπορεί στο προσεχές μέλλον η Αυστρία να έχει και καγκελάριο με οικογένεια στην Ελλάδα. Ο Ανδρουλάκης έφαγε σε εστιατόριο της Βιέννης με την Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ, την επικεφαλής του SPO που η δημοτικότητά της σημειώνει άνοδο τελευταία. Και του έλεγε πόσο πολύ αγαπάει την Ελλάδα και πόσο θέλει να τα λένε και να συντονίζονται γενικώς. Ο Ανδρουλάκης εξεπλάγη από την τόση θέρμη μέχρι που του είπε ότι η μία γιαγιά της είναι Ελληνίδα και έχει σπίτι στην Ελλάδα. Εκανε καινούργια φίλη.