Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στο γαλλικό κοινοβούλιο έγιναν χθες τα αποκαλυπτήρια μίας χάλκινης προτομής που αναπαριστά τη Σιμόν Βέιλ, τη γαλλίδα πολιτικό υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γυναικών η οποία πέθανε το 2017 σε ηλικία 89 ετών. Είναι το σημείο όπου η Σιμόν Βέιλ κατά τη θητεία της ως υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν υπερασπίστηκε τον νόμο για την εκούσια διακοπή της κύησης το 1974.
Το έργο, το οποίο καλλιτέχνησε η ελληνογαλλίδα γλύπτρια Σίσσυ Πιανά, στο εξής θα είναι εγκαταστημένο στον ανοιχτό χώρο του κήπου Κατρ Κολόν, στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου, στο Παρίσι.
Η πρωτοβουλία ανήκει στο Ιδρυμα για το Στρασβούργο, το οποίο υποστηρίζει εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και ιστορικά έργα που σχετίζονται με την πρωτεύουσα της Αλσατίας και το οποίο ανέθεσε την κατασκευή οκτώ χάλκινων προτομών της Σιμόν Βέιλ με σκοπό να τις προσφέρει σε όλους τους τόπους που είχαν σημασία για εκείνη.
Μετά την εγκατάσταση στο Στρασβούργο τα υπόλοιπα γλυπτά της Σιμόν Βέιλ θα αποκαλυφθούν στη Νίκαια (όπου γεννήθηκε), στο Μνημείο της Σοά, στη Γαλλική Ακαδημία (όπου είχε έδρα) και στο Πάνθεον (όπου είναι θαμμένη). Το όγδοο γλυπτό πρόκειται να τοποθετηθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Αουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία, όπου εκτοπίστηκε το 1944.
Οι προτομές αυτές είναι έργο της γλύπτριας Σίσσυ Πιανά η οποία ζει στη Μασσαλία. Η δημιουργός τους έλαβε μέρος στον ανοιχτό διαγωνισμό του Ιδρύματος για το Στρασβούργο και όπως δήλωσε στη «Le Monde» αισθάνθηκε «συγκινημένη από την ψυχή της Σιμόν Βέιλ. Βυθίστηκα σε εικόνες, αναγνώσεις και βιογραφίες για να αποτυπώσω την προσωπικότητά της». Μάλιστα, ο Ζαν Βέιλ, γιος της Σιμόν, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος όταν αναγνώρισε τα μάτια της μητέρας του στο έργο που παρουσίασε η καλλιτέχνις. «Το γλυπτό μοιάζει τόσο πολύ με εκείνη» λέει. «Η προτομή είναι σύμφωνη με τα φυσικά χαρακτηριστικά και τον χαρακτήρα της. Ημουν περήφανος καθώς σκεφτόμουν ότι αυτή ήταν η μητέρα μου».
Γεννημένη το 1959 στον Βόλο, στην πόλη του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, όπως αναφέρει στο βιογραφικό της, η Σίσσυ Πιανά έμαθε σχέδιο στο ατελιέ του Βασίλη Κεραμιδά και στη συνέχεια, σε ηλικία 17 ετών, ξεκίνησε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μασσαλίας.
Μόδα, ταινίες, σειρές
Μετά από έναν κύκλο ταξιδιών και συμμετοχής της σε εκθέσεις τέχνης στη Γαλλία, την Ελλάδα και τη Γερμανία άρχισε να εργάζεται πάνω στη ζωγραφική και τη γλυπτική στο διακοσμητικό εργαστήριο Petit Chantier για δέκα χρόνια, κατασκευάζοντας σκηνικά για διάφορα θέατρα, όπερες και χώρους εκδηλώσεων, όπως η Εθνική Οπερα της Μασσαλίας, το Εθνικό Θέατρο La Criée, το Εθνικό Θέατρο Poitou - Charente, στην παραγωγή θεαμάτων στο Στάδιο της Γαλλίας, σε παραγωγές μόδας όπως στην αναδρομική έκθεσή της στο Μουσείο Μόδας του Παρισιού (Σιλβί Βαρτάν) και στο Φεστιβάλ της Αβινιόν. Η Σίσσυ Πιανά συμμετείχε επίσης στην κατασκευή σκηνικών σε γαλλικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Παράλληλα από το 1993 ξεκίνησε τη συνεργασία της με την ιστορική εταιρεία Stockman κατασκευάζοντας κούκλες και μοντέλα ραπτικής συνεχίζοντας να δημιουργεί προτομές, κεφάλια, κορμούς αλλά και αξεσουάρ για μεγάλες επωνυμίες από τον χώρο της υψηλής ραπτικής και της πολυτέλειας, τις μεγαλύτερες μάρκες έτοιμου ενδύματος και υψηλής ραπτικής, μεταξύ άλλων για τους οίκους Christian Dior, Louis Vuitton, Boucheron.
Από το 2015 η Σίσσυ Πιανά προσθέτει στην καλλιτεχνική της ενασχόληση τις προτομές σε φυσική κλίμακα μουσικών, ηθοποιών και συγγραφέων που τη συνόδευσαν και την ενέπνευσαν σε όλη της τη ζωή. Η συλλογή των νέων έργων της χαρακτηρίζεται από την ευαισθησία και την ακρίβεια με την οποία δίνει σε αυτά τα πρόσωπα εκφραστικότητα. Ανάμεσα τους η προτομή του Μίκη Θεοδωράκη, του Μισέλ Τουρνιέ, τα κεφάλια των Rolling Stones.