Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να άλλαξαν τους κανόνες της διαδικτυακής επικοινωνίας, όμως δεν έγιναν ποτέ το κέντρο ανεξάρτητης ενημέρωσης που ήθελαν οι χρήστες τους. Αντιθέτως, οι περιπτώσεις της Cambridge Analytica και των εξωτερικών παρεμβάσεων που επιχειρήθηκαν σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων ανά τον κόσμο, με διασπορά ψευδών ειδήσεων υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων, απέδειξαν στην πράξη πως, στα λάθος χέρια, τα social media μπορούν να μετατραπούν σε ένα πολύ δυνατό όπλο.

Ο Ιλον Μασκ ανακοίνωσε την απόκτηση του Twitter με τη φράση «το πουλί ελευθερώθηκε». Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που ενδεχομένως να τελειώνει για τους χρήστες των social media είναι η ψευδαίσθηση της ελεύθερης ενημέρωσης που θεωρούσαν πως είχαν. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας από την πρώτη στιγμή έδειξε τις προθέσεις του για το μέλλον της πλατφόρμας, που δεν σκορπίζουν ακριβώς ενθουσιασμό. Για πολλούς αναλυτές στις ΗΠΑ, η επαναφορά του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απενεργοποιήθηκε μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, είναι θέμα χρόνου.

Αν το χειρότερο σενάριο για το Twitter του Μασκ επιβεβαιωθεί, τα «τιτιβίσματα» της νέας εποχής, χωρίς τις έστω υποτυπώδεις δικλίδες ασφαλείας ενάντια στον εξτρεμιστικό και τον ρατσιστικό λόγο, μπορούν να αποδειχθούν ακόμα πιο επικίνδυνα. Την ώρα που οι παγκόσμιες πολιτικές ισορροπίες βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή, η ανάγκη επαρκούς εποπτείας του περιεχομένου και επαλήθευσης των ειδήσεων που αναπαράγονται μαζικά είναι πιο σημαντική από ποτέ.