Μια νέα πραγματικότητα από τους ομίλους του Champions League και πέρα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Η UEFA το αποφάσισε και θέτει στις υπηρεσίες του παιχνιδιού το ημι-αυτόματο οφσάιντ. Μια τεχνολογία που υπόσχεται ολική αναδιάρθρωση γύρω από το VAR και τη διαχείριση της δεύτερης πιο… φασαριόζικης παράβασης του παιχνιδιού (η πρώτη ήταν και παραμένει το πέναλτι).

Χρειάζονταν λέει το VAR κάπου 70 δευτερόλεπτα για να πάρει μια απόφαση αν ήταν ή δεν ήταν οφσάιντ έπειτα από μια οριακή φάση. Τώρα ο χρόνος θα πέσει στα 25 δεύτερα και οι τηλεθεατές (αλλά και οι φίλαθλοι στις κερκίδες μέσα από τα μάτριξ) θα έχουν την ευκαιρία να βλέπουν ξανά τις φάσεις μέσα από 3D animations που δεν επιτρέπουν αμφισβήτηση.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία μοιάζει να ανεβάζει το ποδόσφαιρο στο… Διάστημα. Χρησιμοποιεί μια  αυτοματοποιημένη ανίχνευση μπάλας, δεδομένα παρακολούθησης και τεχνολογία αισθητήρων από συστήματα κάμερας και παίκτες σε 3D για να μη χάνεται ούτε… χιλιοστό της θέσης τους.

Και όπως καταλαβαίνει ο καθένας; Από τη στιγμή που ξεκίνησε το VAR και η τεχνολογία καλπάζει δεν θα αργήσει τελικά και εκείνη η ώρα που ο ρόλος του διαιτητή και των βοηθών του στο γήπεδο θα είναι σχεδόν «διακοσμητικός». Ου μην και αχρείαστος.

Σε δέκα χρόνια; Σε είκοσι; Κάποια στιγμή θα γίνει. «Εικονική πραγματικότητα».  Κι θα έχει μεγάλη… πλάκα.

Αν είναι κακό; Διαφορετικό, ναι. Επαναστατικό, ναι.  Δύσκολο να το συνηθίσεις  ακόμη και στην ιδέα, ναι. Κακό όμως όχι. Επιβεβαιώνεται αυτό μέσα από τον πρώτο κύκλο λειτουργίας του VAR που έχει βελτιώσει σε εξαιρετικό βαθμό το παιχνίδι. Που δεδομένα περιόρισε σε πολύ μεγάλο βαθμό τα λάθη. Και που επιβεβαιωμένα έχει μειώσει αισθητά την καχυποψία του κοινού – ακόμη και σε χώρες σαν τη δική μας που προκαταβολικά έμοιαζε με… απίθανο.

Ειδικά στα μέρη μας μια τέτοια εξέλιξη θα κάνει θραύση. Το ποδόσφαιρο χωρίς διαιτητές που όχι μόνο θα εγγυάται το περίφημο «50%-50%» που για χάρη του… έπεσαν παλικάρια αλλά που θα βοηθήσει και σε μια σειρά από τομείς που δεν τους πιάνει το… μάτι.

Εκείνο που θα στείλει τους μπογιατζήδες της Σάμου πίσω στο όμορφο νησί τους, στα χρώματα και τα πινέλα τους. Το ίδιο που θα βοηθήσει τους «άεργους» από την Πάτρα να καταλάβουν ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να ψάξουν το μέλλον τους στις «μικρές αγγελίες» και όχι στα μυστήρια που εξελίσσονται στο πάρκο Γουδή.

Οχι τώρα που το σκέφτομαι, αποκλείεται. Σιγά μην το επιτρέψουν οι «θεματοφύλακες» της ΕΠΟ. Μόνο με αντάλλαγμα. Με τη δημιουργία μιας ΚΕΤ που θα πάρει τη θέση της ΚΕΔ. Μιας Κεντρικής Επιτροπής… Τεχνικών που θα έχουν πρόσβαση στο μηχάνημα. Αλλιώς…