Στην επιβολή πλαφόν στις χρεώσεις των μηνιαίων παγίων στους λογαριασμούς ρεύματος προχώρησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με νομοτεχνική βελτίωση διάταξης που κατέθεσε στη Βουλή ο Κώστας Σκρέκας ορίζει ανώτατη χρέωση τα 5 ευρώ ανά μήνα και με αυτό το ποσό καλύπτονται επιπροσθέτως και άλλα τέλη, όπως της ενεργοποίησης συνδρομής, ετήσιες συνδρομές κ.λπ.

Η ισχύς του πλαφόν θα έχει διάρκεια 12 μήνες, όσο δηλαδή θα κρατήσουν τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις του ρεύματος.

Οπως αποκάλυψαν «ΤΑ ΝΕΑ», η απόφαση του Κώστα Σκρέκα ελήφθη μετά την ανακοίνωση των τιμολογίων ρεύματος για τον Αύγουστο στις 25 Ιουλίου και κατόπιν της διαπίστωσης πως πάροχοι είχαν αυξήσει υπέρμετρα τις πάγιες χρεώσεις: «Είδαμε τελικά ότι κάποιοι προμηθευτές ήρθαν και υπερ-πολλαπλασίασαν ενώ όρισαν μια καθαρή τιμή τις χρεώσεις παγίων. Για αυτό και φέρνουμε μια τροποποίηση και επιβάλουμε ένα ανώτατο πλαφόν στα 5 ευρώ για χρεώσεις πάγιες στους προμηθευτές. Η μηνιαία χρέωση το ανώτερο που μπορούν να έχουν, το ανώτερο ταβάνι που μπορούν να έχουν, είναι 5 ευρώ. Και έτσι περιορίζουμε τις πάγιες χρεώσεις από τα 15 και από τα 20 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός χθες από το βήμα της Βουλής.

Τη σχετική εισήγηση για την επιβολή του πλαφόν έκανε σύμφωνα με πληροφορίες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σχετική αναγγελία της επιβολής πλαφόν είχε κάνει νωρίτερα χθες και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», εταιρείες ρεύματος που είχαν ανεβάσει τις πάγιες χρεώσεις προσανατολίζονται μετά το πλαφόν σε αυτές να αυξήσουν τις ανταγωνιστικές χρεώσεις σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν ανακοινώσει στις 25 Ιουλίου. Επικαλούνται τα υψηλά ρίσκα που αναλαμβάνουν μετά την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και της ποινής πρόωρης αποχώρησης των πελατών που επιλέγουν να σπάσουν το συμβόλαιό τους πριν από τη λήξη του.

Το χρονικό περιθώριο που έχουν για τις όποιες αλλαγές των τιμολογίων είναι η 1η Αυγούστου.

Εξάλλου, πηγές των «ΝΕΩΝ» λένε πως η ΡΑΕ έχει αποστείλει επιστολές και σε τρεις προμηθευτές, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει προγράμματα ρεύματος που προέβλεπαν την παροχή εκπτώσεων στους καταναλωτές, οι οποίες ήταν εξαρτημένες από την πορεία των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς. Δηλαδή λειτουργούσαν σαν ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτηρίζει μη σύννομα τα συγκεκριμένα προγράμματα και καλεί τις εταιρείες παροχής ρεύματος για την αλλαγή τους.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στη Βουλή υπεραμύνθηκε του προσωρινού μηχανισμού επιστροφής εσόδων που θεσπίστηκε και λειτουργεί στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως είπε, «ο μηχανισμός τις πρώτες 15 μέρες λειτουργίας απέδωσε πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μέχρι τέλος Ιουλίου εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσει ίσως και τα 500 εκατομμύρια ευρώ». Οπως εξήγησε, πρόκειται για τη διαφορά ανάμεσα στο πλαφόν της αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και την οριακή τιμή συστήματος. Με τον τρόπο αυτόν, συνέχισε ο Σκρέκας, ενισχύθηκαν οι πόροι για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος του Αυγούστου. Αυτές ανήλθαν στα 1,136 δισ. ευρώ.

«Εκτιμούμε ότι αυτό τους επόμενους μήνες θα αποδώσει ακόμη περισσότερο» επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.