Η πρώτη δίκη για το ελληνικό #ΜeΤoo ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου – ήταν εκείνη του προπονητή ιστιοπλοΐας. Η απόφαση βγήκε στις 14 Ιουνίου – ο 39χρονος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση σε ασέλγεια της ανήλικης και απαλλάχθηκε από την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση.

Αν σκεφτεί κανείς ότι η Σοφία Μπεκατώρου έπρεπε να καταγγείλει δύο φορές ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση έως ότου να ξεκινήσει στην Ελλάδα το συγκεκριμένο κίνημα, αλλά κι αν αναλογιστεί τον φόρτο εργασίας των δικαστών, ο οποίος οδηγεί σε καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, η συγκεκριμένη υπόθεση εκδικάστηκε γρήγορα για τα δεδομένα της χώρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εκδικάστηκε όντως γρήγορα με βάση τα δεδομένα των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών.

Επειδή, λοιπόν, βρίσκονται κι άλλες τέτοιες δίκες σε εξέλιξη, είναι απαραίτητο αυτές να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μη σέρνονται γύρω από τις υποθέσεις και τους διαδίκους σκιές και αμφισβητήσεις.

Οπου αργεί να απονεμηθεί δικαιοσύνη κλονίζεται η πίστη των πολιτών στον θεσμό. Και δυστυχώς σήμερα – δίκαια ή άδικα, δεν είναι της παρούσης – μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας εμφανίζεται ήδη γεμάτη αμφιβολίες για το έργο της δικαστικής εξουσίας. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να διαλυθούν κάθε είδους σκιές είναι τα δικαστήρια να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα.