Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
«Παρά το γεγονός πως γνωρίζαμε ότι ερχόταν, το σοκ έγινε αισθητό παντού». Αυτό διαπιστώνει το κεντρικό άρθρο των «New York Times» μετά την ιστορική απόφαση που ανακοίνωσε την Παρασκευή το Ανώτατο Δικαστήριο, καταργώντας την εδώ και σχεδόν μισό αιώνα κατοχυρωμένη σε ομοσπονδιακό επίπεδο νόμιμη δυνατότητα για άμβλωση - και προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις που σε αρκετές περιπτώσεις απέκτησαν βίαιη τροπή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξύπνησαν χθες έχοντας μετατραπεί σε μια χώρα ξένη για τουλάχιστον 36 εκατομμύρια γυναίκες που βρίσκονται στη θεωρούμενη ως αναπαραγωγική ηλικία», διαπίστωνε με εμφανή ανησυχία για την επόμενη ημέρα η ισπανική «Εl Pais» στο κυριακάτικο φύλλο της. Πρόκειται για «ημέρα λύπης» για τις ΗΠΑ, σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν και δεσμεύτηκε να δώσει μάχη για το δικαίωμα στην άμβλωση - την ώρα που αρκετές γυναικολογικές κλινικές ανακοινώνουν ότι διακόπτουν τις σχετικές επεμβάσεις.
Το σίγουρο είναι ότι, με την παραπάνω απόφαση, παραβιάζονται κατάφωρα οι αρχές του Διαφωτισμού και ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου - και κυρίως των γυναικών: να αποφασίζουν ανεξάρτητα και με αξιοπρέπεια τι θέλουν να κάνουν με το σώμα τους. Παράλληλα, εγείρεται ένα μείζον ερώτημα, που αγγίζει τον «πυρήνα» της δημοκρατίας: πώς είναι δυνατόν ένα όργανο που αποτελείται από εννιά μη αιρετούς δικαστές να καθορίζει τις ζωές δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, ερχόμενο μάλιστα σε αντίθεση και με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων οι οποίες δείχνουν πως το 71% των Αμερικανών τάσσεται κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων.
Σοκ διαρκείας. Πρακτικά, πρόκειται για ένα σοκ διαρκείας, που αναγκάζει τους Αμερικανούς - ακόμη και τους πιο δύσπιστους - να αντικρίσουν κατάματα την αλήθεια: η επέλαση του σκοταδισμού, του θρησκευτικού δογματισμού και συνολικά των αντιδραστικών ιδεών εντείνεται και απειλεί να σύρει βίαια τη χώρα τους σε έναν νέο Μεσαίωνα. Και μαζί της να προκαλέσει ένα τσουνάμι που θα απειλήσει ολόκληρη τη Δύση, καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στο οικοδόμημά της, με αποτέλεσμα ό,τι συμβαίνει εκεί να αποτελεί γεγονός και να προκαλεί εξελίξεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ισως γι' αυτό να μην είναι τυχαία η σπουδή του Εμανουέλ Μακρόν να αναγγείλει την ενσωμάτωση του δικαιώματος στην άμβλωση στο Σύνταγμα της Γαλλίας…
Πρέπει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι οι δηλώσεις που έκανε ο Κλάρενς Τόμας, ο πιο ακραίος από τους έξι συντηρητικούς δικαστές που συγκροτούν την πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου, αποδεικνύουν ότι έπεται και συνέχεια. Κι αυτό διότι εισηγήθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, την επανεξέταση και άλλων ιστορικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο παρελθόν και αποτελούν «κόκκινο πανί» για το πιο αντιδραστικό τμήμα της αμερικανικής κοινωνίας και ελίτ. Οπως είναι, για παράδειγμα, αυτές που κατοχυρώνουν το δικαίωμα στην αντισύλληψη, που νομιμοποιούν τους γάμους και το σεξ σε ομόφυλα ζευγάρια και αρκετές άλλες.
«Το δικαστήριο δεν πρόκειται να σταματήσει στις αμβλώσεις», διαπιστώνουν και οι «New York Times» στο κεντρικό τους άρθρο, προειδοποιώντας για όσα έρχονται. «Μετά τον θρίαμβό τους, οι αντίπαλοι της άμβλωσης θα διεκδικήσουν και άλλα», σημειώνουν και σχετικές αναλύσεις στην «Washington Post» και άλλα ΜΜΕ της χώρας. Εχουν δε απόλυτο δίκιο. Πολύ περισσότερο καθώς της απόφασης της περασμένης Παρασκευής είχε προηγηθεί μία άλλη, με την οποία ακυρώθηκε η προσπάθεια της (ελεγχόμενης από τους Δημοκρατικούς) Πολιτείας της Νέας Υόρκης να επιβάλει περιορισμούς στην οπλοκατοχή και οπλοχρησία - ένα ακόμη θέμα που «καίει» τις ΗΠΑ μετά τις αλλεπάλληλες πολύνεκρες ένοπλες επιθέσεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα.
Μάχη στις ενδιάμεσες εκλογές. Αναμφισβήτητα, πάντως, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, την οποία χαιρέτισε η συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών, δίνει νέο περιεχόμενο και ενδιαφέρον και στην επικείμενη πολιτική μάχη των ενδιάμεσων εκλογών, που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο και θα κρίνουν τους συσχετισμούς στο Κογκρέσο. Εξάλλου, το γεγονός και μόνο ότι το νομικό καθεστώς που θα διέπει τις αμβλώσεις παραπέμπεται στα νομοθετικά σώματα των πολιτειών αναβαθμίζει τη σημασία της ψήφου σε αυτή την αναμέτρηση, καθώς από αυτήν κρίνονται πλέον πολύ περισσότερα - ακόμη και οι ανθρώπινες ζωές.
Από αυτή την άποψη, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για τις επιφυλάξεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ο τέως πρόεδρος - αν και τελικά χαιρέτισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και την απέδωσε στη δική του πολιτική (προφανώς και στον διορισμό νέων μελών του οργάνου) - ανησυχεί μήπως ανακοπεί το «κύμα» που φαίνεται να καταγραφόταν μέχρι πρόσφατα υπέρ του ίδιου και του κόμματός του και δώσει πόντους στους Δημοκρατικούς. Κάτι, ωστόσο, που δεν δείχνει να συμμερίζεται ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς, ο οποίος δεν δίστασε να κάνει μια πανηγυρική δήλωση στο υπερσυντηρητικό δίκτυο Breitbart News, κάνοντας λόγο για «νίκη της ζωής» και «νέα αρχή».
Το σίγουρο είναι πως, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, ο κοινωνικός, πολιτικός, ιδεολογικός και πολιτισμικός διχασμός στις ΗΠΑ βαθαίνει διαρκώς. Μετατρέπεται δε σταδιακά σε ένα αγεφύρωτο χάσμα, που όμοιό του έχει να βιώσει η χώρα από την εποχή του Εμφυλίου. Οσο για εκείνους που είχαν πιστέψει πως η εκλογή του Τραμπ ήταν ένα λάθος της Ιστορίας, μάλλον θα πρέπει να έχουν αναθεωρήσει πλήρως…