Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η Γαλλία εφαρμόζει στις κοινοβουλευτικές (και όχι μόνο) εκλογές πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα δύο γύρων. Και εντούτοις τα πρόσφατα αποτελέσματα παραπέμπουν σε κάποιας μορφής ενισχυμένη αναλογική. Στον πρώτο γύρο, το προεδρικό Μαζί έλαβε 25,75% των ψήφων, η συμμαχία της Αριστεράς (Nupes) υπό τον Ζαν-Λικ Μελανσόν 25,66%, η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν 18,68% και οι Ρεπουμπλικανοί 11,29%. Στον δεύτερο, το Μαζί εξασφάλισε 245, η Nupes 131, η Εθνική Συσπείρωση 89 και οι Ρεπουμπλικανοί 64 έδρες: ο Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία, στριμώχτηκε ανάμεσα στη Nupes και την Ακροδεξιά, που εξέλεξε ρεκόρ βουλευτών.
Το πολίτευμα της Γαλλίας είναι ημιπροεδρική δημοκρατία. Και εντούτοις η εικόνα της χώρας σήμερα παραπέμπει περισσότερο σε προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, με τα περιθώρια κινήσεων του γάλλου προέδρου περιορισμένα και τη δύναμη της Εθνοσυνέλευσης ενισχυμένη. Κάποιοι εκφράζουν ικανοποίηση: «Το Μέγαρο Μπουρμπόν αντανακλά πολύ πιο πιστά από ό,τι στο παρελθόν την πραγματική πολιτική κατάσταση της χώρας. Αυτό δεν μπορεί παρά να μας χαροποιεί. Τα μέλη του αποκτούν δυνατότητα πολύ πιο ισχυρής ύπαρξης από ό,τι κατά την προηγούμενη πενταετία, και αυτό είναι επίσης καλοδεχούμενο», έγραφε προ ημερών η «Monde» στο κύριο άρθρο της. «Το τίμημα όλων αυτών είναι ωστόσο ένας μεγάλος κίνδυνος: η αστάθεια», προσέθετε.
Στο διάγγελμα που απηύθυνε στους Γάλλους λίγο πριν αναχωρήσει για τις συνόδους της ΕΕ, του G7 και του ΝΑΤΟ, αφού πρώτα συνάντησε στο Ελιζέ τους εκπροσώπους όλων των μεγάλων κομμάτων, ο Μακρόν θέλησε μεν να δείξει πως άκουσε το μήνυμα των εκλογών, πέταξε δε το μπαλάκι στην αντιπολίτευση. Πρέπει «να μάθουμε από κοινού να κυβερνάμε και να νομοθετούμε διαφορετικά», στη βάση «συμβιβασμών» και «διαλόγου», αναγνώρισε, καλώντας παράλληλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να «αποσαφηνίσουν τις επόμενες ημέρες το μερίδιο της ευθύνης και της συνεργασίας που είναι διατεθειμένα να αναλάβουν… Θα μπουν σε μια κυβερνητική συμμαχία δράσης; Θα συμφωνήσουν να ψηφίζουν απλώς ορισμένα νομοσχέδια;». Το «όχι» που προτάσσουν προς το παρόν οι Ρεπουμπλικανοί απομακρύνει το πρώτο σενάριο - κατ' επέκταση, το πιθανότερο είναι να αναγκαστεί ο Μακρόν να αναζητεί πλειοψηφίες κατά περίπτωση, γι' αυτό σπεύδει να επισημάνει τις ευθύνες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων σε ενδεχόμενη πολιτική παράλυση.
Αίσθηση προκάλεσε πάντως η πεποίθηση που εξέφρασε ο Μακρόν πως οι ψηφοφόροι προσέφεραν στις προεδρικές εκλογές «ξεκάθαρη νομιμότητα» στο πρόγραμμά του - τη στιγμή που πολλοί τον ψήφισαν μόνο και μόνο για να κλείσουν τον δρόμο στη Μαρίν Λεπέν. Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι ο γάλλος πρόεδρος δεν ξεχώρισε την Εθνική Συσπείρωση από τα υπόλοιπα κόμματα, βάζοντας ακόμα ένα λιθαράκι στη θεσμοποίηση της Ακροδεξιάς. Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ολιβιά Γκρεγκουάρ αναγκάστηκε να αποσαφηνίσει την κατάσταση. «Δεν υπάρχει ούτε για ένα δευτερόλεπτο, ούτε για μία στιγμή, η ιδέα να αναζητήσουμε ψήφους, συμφωνίες με την Εθνική Συσπείρωση», δήλωσε. Με την Ανυπότακτη Γαλλία; «Ισχύει το ίδιο».