Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, οι μισοί Ιταλοί θεωρούν ότι η κάλυψη του πολέμου στην Ουκρανία από τα ΜΜΕ είναι διαστρεβλωμένη, ενώ το 25% δηλώνει πως δεν πιστεύει τα μίντια στο συγκεκριμένο θέμα. Επίσης, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν πολύ μικρότερο ποσοστό Ιταλών (30% έναντι περίπου 60% σε Βρετανία και ΗΠΑ) που τάσσονται υπέρ της αποστολής περισσότερων και πιο σύγχρονων όπλων στην Ουκρανία.
Η παραπάνω εικόνα, γράφει το Politico, είναι αποτέλεσμα του μηχανισμού προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που έχει στήσει το Κρεμλίνο και έχει ως προνομιακό πεδίο δράσης του στην Ευρώπη την Ιταλία. «Η Ιταλία αντιμετωπίζεται συχνά ως (…) δυνάμει Δούρειος Ιππος στην Ευρώπη, εξαιτίας των ιστορικών της δεσμών με τη Ρωσία, που βασίζονται αφενός σε ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς και, αφετέρου, στο μεγαλύτερο ΚΚ της Δύσης», γράφει το σχετικό ρεπορτάζ, υπενθυμίζοντας τις στενές σχέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν τόσο με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι όσο και τα διάφορα λαϊκιστικά και αντισυστημικά κόμματα, όπως είναι η Λίγκα του Βορρά.
Αυτός φαίνεται πως είναι και ο λόγος που, την περασμένη εβδομάδα, η κοινοβουλευτική επιτροπή για ζητήματα ασφαλείας, η Copasir, ξεκίνησε έρευνα αναφορικά με ενδεχόμενη παραπληροφόρηση από διάφορα Μέσα της χώρας που, όπως καταγγέλλεται, χρησιμοποιούνται ως όργανα προπαγάνδας του Κρεμλίνου. «Η παραπληροφόρηση αποτελεί μέρος της στρατιωτικής τακτικής της Ρωσίας, όπως έχουν αποκαλύψει έρευνες από πολλά ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Το καθεστώς του Πούτιν είναι πολύ αποτελεσματικό όσον αφορά στη δυνατότητά του να διεισδύει στον δημοκρατικό διάλογο, να προκαλεί σύγχυση και αμφιβολίες. Θα ήταν αφελές να κλείσουμε τα μάτια μας», λέει χαρακτηριστικά ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Αντρέα Ρομάνο, ο οποίος πρωτοστάτησε ώστε να δοθεί εντολή για την προαναφερθείσα έρευνα.
Για τον δε Αντόλφο Ούρσο, πρόεδρο της επιτροπής ασφαλείας, η Ρωσία έχει εσκεμμένα στοχεύσει την Ιταλία σε αυτόν τον υβριδικό πόλεμο με όπλα τις ψευδείς ειδήσεις. «Στόχος δεν είναι απλώς η σύγχυση, αλλά και ο καθορισμός των επιλογών που γίνονται», σημειώνει ο ίδιος στο Politico, τονίζοντας ότι σύμφωνα με την αρμόδια ομάδα δράσης της ΕΕ, από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 13.000 περιστατικά «fake news» με δράστιδα τη Ρωσία.
Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν, πιθανότατα, η περιβόητη συνέντευξη του Σεργκέι Λαβρόφ σε κανάλι του δικτύου Μπερλουσκόνι, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρθηκε και στο δήθεν «εβραϊκό αίμα» που έτρεχε στις φλέβες του Αδόλφου Χίτλερ. Εκτός αυτού, όπως τονίζεται, τα ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και εφημερίδες, αποδεικνύονται πολύ φιλόξενα σε ανθρώπους που «παίρνουν γραμμή» απευθείας από το Κρεμλίνο. Ως παραδείγματα αναφέρονται η Ναντάνα Φρίντρικσον, τηλεπαρουσιάστρια σε κανάλι που ελέγχει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, καθώς και ο Βλαντίμιρ Σολόβιεφ (σε βάρος του έχουν επιβληθεί κυρώσεις καθώς θεωρείται από τους πιο δραστήριους στον προπαγανδιστικό μηχανισμό της Ρωσίας).
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και ο βετεράνος ιταλός πολεμικός ανταποκριτής, Τόνι Καπουότσο, ο οποίος αμφισβήτησε στο Facebook τη γνησιότητα των φωτογραφιών που αναφέρονται στη σφαγή στην Μπούτσα, επικαλούμενος την έλλειψη ιχνών αίματος κοντά στα θύματα. Μάλιστα, έρευνα του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου διαπίστωσε πως στην Ιταλία υπάρχουν οι πιο δημοφιλείς αναρτήσεις αναφορικά με αυτό το θέμα, με τις 8 στις 10 να κάνουν αναφορά στον Καπουότσο.