Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ο Μάνφρεντ Τιερί Μιγκλέρ, ο δημιουργός του εκθαμβωτικά θεατρικού γαλλικού πρετ-α-πορτέ της δεκαετίας του 1980 και της γκλάμορ υψηλής ραπτικής πέθανε στα 73 του χρόνια. Στην ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook αναφέρεται ότι ο θάνατός του προήλθε από φυσικά αίτια.
Τον Μάιο του 1981 ο γάλλος σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν στο πρόγραμμά του να δώσει στον κόσμο το όραμα μιας νέας εποχής δεξιώθηκε στο προεδρικό μέγαρο τους σχεδιαστές μόδας Τιερί Μιγκλέρ, Ζαν Πολ Γκοτιέ, Ζαν Σαρλ ντε Καστελμπαζάκ, Μαντάμ Γκρε τονίζοντας στην ομιλία του ότι «η μόδα είναι τέχνη χάρη σε αυτούς τους δημιουργούς οι οποίοι εμπλουτίζουν τις συλλογές τους με θεατρικότητα αλλά και με τις συνεργασίες τους με χορογράφους, συνθέτες και σκηνοθέτες». Η μεγαλύτερη αναγνώριση για τον γεννημένο το 1948 στο Στρασβούργο Μιγκλέρ ως φορέα αυτής της αλλαγής ήταν η εμφάνιση του υπουργού Πολιτισμού Τζακ Λανγκ τον Απρίλιο του 1985 στο γαλλικό κοινοβούλιο. Ο Λανγκ αθετώντας το ενδυματολογικό πρωτόκολλο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για κοστούμι - γραβάτα εμφανίστηκε φορώντας ένα μαύρο κοστούμι με γιακά Μάο σχεδιασμένο από τον Μιγκλέρ. Το ντύσιμο του πολιτικού θεωρήθηκε εκκεντρικό, παρήγαγε πολλές αναλύσεις σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, όμως την επόμενη ημέρα και ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του γαλλικού καναλιού TF1 Ιβ Μουρουζί φορούσε ένα ίδιο σακάκι. Και στην τελετή λήξης του φεστιβάλ των Καννών της ίδιας χρονιάς ο παρευρισκόμενος Λανγκ υπογράμμισε τον ρόλο του Τιερί Μιγκλέρ στη διαμόρφωση της σοσιαλιστικής πολιτικής καθώς «δίνει σχήμα στον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα αλλά και στις καθημερινές μας πράξεις. Είναι ένας γενναιόδωρος καλλιτέχνης, ένας από τους πιο επινοητικούς μετρ της υψηλής ραπτικής, ο οποίος συνδύασε εκπληκτικά το κλασικό με το μοντέρνο».
«ΜΕΤΡΟ ΜΟΥ Η ΑΜΕΤΡΙΑ». Τα λόγια των ανδρών της πολιτικής αποδείχτηκαν ότι δεν ήταν κενά περιεχομένου. Ο Μιγκλέρ άλλαξε τα σχήματα στα σώματα ανδρών και γυναικών με ένα σουρεαλιστικό υπερμεγεθυντικό φακό δηλώνοντας «μέτρο μου είναι η αμετρία». Και μέσα από την ικανότητά του να μεταμορφώνει τις γυναίκες σε παραδείσια πουλιά, σειρήνες του γκλάμορ, υβρίδια εντόμων, αιλουροειδών και ρομπότ αναδείχτηκε στον σχεδιαστή μόδας του Παρισιού που τον θαύμαζε το ευρύτερο διεθνές κοινό για τα περίπλοκα κοψίματά του, για τις γκουρμέ σταγόνες του αρώματός του «Angel» και για τις θεατρικές παρουσιάσεις των συλλογών του. Οι οποίες στο σύνολο της καριέρας του ήταν μια παρέλαση από Αμαζόνες, σειρήνες, αγγέλους, παραδείσια πουλιά, γυναίκες κυρίαρχες, θεές του σεξ της διαστημικής εποχής, βαμπίρ υβρίδια εντόμων, αιλουροειδών και άλλων φαντασιώσεων ντυμένων με καπιτονέ δερμάτινο μπουστάκι και εφαρμοστό ασορτί παντελόνι με τιμόνι μοτοσυκλέτας να προεξέχουν από τη μέση.
Για τον Μιγκλέρ η μόδα ήταν απλά «ένα κόλπο και ένα παιχνίδι. Είναι σαν να σκηνοθετείς τη δική σου καθημερινή ταινία. Νομίζω ότι ένα ζευγάρι στήθη είναι τόσο υπέροχα που δεν μπορώ να αντισταθώ όταν τα πιέζεις προς τα πάνω. Είναι τόσο σαγηνευτικό. Είναι πολύ σεξουαλικό καθώς αναδύονται και στρογγυλεύουν. Αρκεί να τους βάλεις ενίσχυση με βάτες από κάτω και στο πλάι για να τα κάνεις τελειότερα» θα εξηγήσει το 1994 στη συνομιλήτριά του φεμινίστρια και ιστορικό τέχνης Λίντα Νότσλιν.