Από τους 29 ποδοσφαιριστές που χρησιμοποίησαν αθροιστικά ΠΑΟΚ και Αρης στη φετινή τους πρεμιέρα στη Super League 1 ήταν Ελληνας μόνο ένας!

Ο Δικέφαλος του Βορρά επιστράτευσε αποκλειστικά ξένους (15) για πρώτη φορά σε 1η στροφή πρωταθλήματος (στην ήττα 0-1 από ΠΑΣ Γιάννινα), ενώ με τον Αρη αγωνίστηκε ως αλλαγή ο Δημήτρης Μάνος (στο 0-0 με τον ΟΦΗ). Εγινε δακτυλοδεικτούμενος κατά μία έννοια, όπως και ο αμυντικός μέσος του Βόλου Τάσος Τσοκάνης (στη νίκη 2-1 επί της Λαμίας) και ο τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης Νίκος Παπαδόπουλος (στην ισοπαλία 0-0 με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο).

Από την άλλη ο Ολυμπιακός (Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Ανδρέας Μπουχαλάκης, Θανάσης Ανδρούτσος) στο 0-0 με τον Ατρόμητο και η ΑΕΚ (Γιώργος Τζαβέλλας, Κώστας Γαλανόπουλος, Πέτρος Μάνταλος) στο 3-0 επί του Ιωνικού έδωσαν χρόνο συμμετοχής σε τρεις ημεδαπούς. Ο Παναθηναϊκός επένδυσε σε πέντε (Σωκράτης Διούδης, Γιάννης Κώτσιρας, Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος, Φώτης Ιωαννίδης και Τάσος Χατζηγιοβάνης) στο 4-0 επί του Απόλλωνα Σμύρνης και μάλιστα σκόραρε ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος.

Η ομάδα με τους περισσότερους Ελληνες στην 1η στροφή του πρωταθλήματος ήταν η Λαμία που χρησιμοποίησε 10. Στο αρχικό σχήμα ήταν οι Ανταμ Τζανετόπουλος, Γιάννης Σκόνδρας, Φάνης Τζανδάρης, Σάββας Γκέντσογλου, Χρήστος Ελευθεριάδης, Τάσος Καραμάνος και ως αλλαγή έπαιξαν οι Γιώργος Μανουσάκης, Κυριάκος Μαζουλουξής, Γιώργος Μανούσος και Λουκάς Βύντρα. Παρεμπιπτόντως, ο τελευταίος αγωνίστηκε σε ηλικία 40 ετών, 7 μηνών και 7 ημερών και έγινε ο γηραιότερος παίκτης στην ιστορία της Α’ Εθνικής/Super League 1 (1959-60 μέχρι σήμερα).

Από τις υπόλοιπες ομάδες ο Ιωνικός χρησιμοποίησε οκτώ Ελληνες, οι ΟΦΗ και Ατρόμητος από επτά, ο Παναιτωλικός έξι, ο Απόλλων Σμύρνης πέντε και ο ΠΑΣ Γιάννινα 4.

Κατόπιν αυτών η σούμα έβγαλε 61 ημεδαπούς και 147 αλλοδαπούς σε μία ποδοσφαιρική σκηνή που αν μη τι άλλο δεν είναι ξενοφοβική με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Τζον Φαν’τ Σιπ – επί παραδείγματι – ανέβασε αιχμηρό tweet για κρίση ταυτότητας που δεν διευκολύνει το δικό του έργο. Τουλάχιστον χρησιμεύει ως άλλοθι.