Στα σαράντα χρόνια που έχουν περάσει από την ένταξή της στην ΕΟΚ, η Ελλάδα έχει περάσει από μύρια κύματα. Εχει γνωρίσει περιόδους ανάπτυξης, ευημερίας, εξωστρέφειας, όπως έχει γνωρίσει και περιόδους που φοβόταν, οπισθοχωρούσε, κλεινόταν στον εαυτό της. Εχει λάμψει (όταν οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες) και έχει κοντέψει να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη (όταν οργάνωσε το αλήστου μνήμης δημοψήφισμα του 2015). Εχει εξυμνηθεί και έχει διασυρθεί.

Σε αυτή την πορεία υπήρξαν πολλά που θα μπορούσαν να μας «σκοτώσουν». Αλλά επειδή αυτό δεν συνέβη – δεν θα το αφήναμε άλλωστε ποτέ να συμβεί -, βγήκαμε πιο δυνατοί, όπως λέει και ο τραγουδοποιός παραφράζοντας τον φιλόσοφο. Πιο ζωντανοί. Με μεγαλύτερη ωριμότητα και αυτοπεποίθηση. Ηρθε η ώρα λοιπόν να ξανασυστηθούμε στον κόσμο. Στους φίλους μας, στους συμμάχους μας, σε αυτούς που μας εκτιμούν, αλλά και σ’ εκείνους που μας αντιπαθούν.

«Η Ελλάδα του 2021 είναι μια διαφορετική χώρα» είπε ο έλληνας Πρωθυπουργός σε μια πρόσφατη συνέντευξή του. Με αυτό το σύνθημα, και με τη βεβαιότητα ότι από τις ανακατατάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα θα είναι στην πλευρά των νικητών, προτίθεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει το επόμενο διάστημα έναν «γύρο του κόσμου» που θα τον φέρει από την Ουάσιγκτον μέχρι την Καμπέρα κι από τη Μόσχα ως το Τόκιο και τη Βομβάη. Ο στόχος δεν είναι μόνο να επιβεβαιωθεί η εικόνα της γεωστρατηγικής μας σταθερότητας σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας στην περιοχή. Ούτε μόνο να διαφημιστεί η ελληνική φιλοξενία, ένα πολύτιμο γνώρισμα χωρίς αμφιβολία για μια χώρα που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Αλλά και να γίνει γνωστή σε όλο τον πλανήτη η αποφασιστικότητα αυτής της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις και προσέλκυση επενδύσεων.

Με την έννοια αυτή, για να παραφράσουμε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι και «η Ελλάδα επιστρέφει».