Με εξαίρεση την «Evening Standard», τη δωρεάν εφημερίδα του Λονδίνου, η μάχη για τη δημαρχία της βρετανικής πρωτεύουσας ουδόλως απασχόλησε προεκλογικά τον βρετανικό εθνικό Τύπο – ίσως γιατί δεν έχει ιδιαίτερο σασπένς. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Σαντίκ Καν, ο απερχόμενος Εργατικός δήμαρχος, θα επανεκλεγεί άνετα και με διαφορά από τον συντηρητικό αντίπαλό του, τον Σον Μπέιλι. Κι ας έχει ο τελευταίος το τέλειο προφίλ προκειμένου να τον ανταγωνιστεί: 50 χρόνων ο Καν, 49 ο Μπέιλι, πακιστανικής καταγωγής ο Καν, τζαμαϊκανής ο Μπέιλι, οδηγός λεωφορείου ο πατέρας και ράφτρα η μητέρα τού (δικηγόρου στο επάγγελμα) Καν, κοινωνικός λειτουργός εδώ και είκοσι χρόνια ο Μπέιλι.  

Οπως εξηγεί ωστόσο ο Τζέιμς Τζόνσον, συνιδρυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων JL Partners, «συμβαίνει στο Λονδίνο εδώ και μερικά χρόνια κάτι που συμβαίνει και σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες: οι νέοι και οι εθνοτικές μειονότητες έχουν στραφεί προς το Εργατικό Κόμμα. Η βρετανική πρωτεύουσα ψήφισε άλλωστε μαζικά κατά του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016. Επιπλέον, ο Σον Μπέιλι δεν έκανε πολύ δυνατή προεκλογική εκστρατεία και το κόμμα του δεν τον στήριξε ιδιαίτερα. Λογικό, δεδομένων των χαμηλών πιθανοτήτων επιτυχίας του».   

Ενθερμος φιλευρωπαίος, τοποθετούμενος στη δεξιά πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος, ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος δυτικής πρωτεύουσας πιστώνεται με μια διευκόλυνση του διακοινοτικού διαλόγου (δεν έπαψε να υπερασπίζεται ένα μετριοπαθές Ισλάμ και δεν δίστασε να καταγγείλει τον αντισημιτισμό στους κόλπους του κόμματός του) και μια σθεναρή υπεράσπιση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα με τη Ζώνη Πολύ Χαμηλών Εκπομπών που εισήγαγε το 2017, έναν φόρο στα πλέον ρυπογόνα αυτοκίνητα. Από την άλλη πλευρά, στη διάρκεια της θητείας του ο αριθμός των θυμάτων από επιθέσεις με μαχαίρι καθώς και ο αριθμός των ανθρωποκτονιών δεν έπαψαν να αυξάνονται. Και μόλις 48.000 νέες κατοικίες, συμπεριλαμβανομένων 3.700 εργατικών κατοικιών, παραδόθηκαν στο Λονδίνο, από 120.000 που είχε υποσχεθεί το 2016. «Προς υπεράσπισή του, δεν πέρασε εύκολα χρόνια», σχολιάζει ο πολιτολόγος Τόνι Τράβερς. «Το Brexit ψηφίστηκε με το που εξελέγη, κατόπιν συνέχισε με τις επιθέσεις στο Λονδίνο και την πανδημία». «Δουλειές, δουλειές και πάλι δουλειές», υπόσχεται εφεξής στους Λονδρέζους ο Σαντίκ Καν, μαζί με ένα «πράσινο μέλλον» και μια σκληρή στάση απέναντι στο έγκλημα και τα αίτια της εγκληματικότητας.