Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η καταγγελία από την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου, οι καταγγελίες από ηθοποιούς και οι μηνύσεις για σεξουαλική κακοποίηση, ακόμα και εις βάρος ανήλικων παιδιών, που οδήγησαν στη φυλακή τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, λειτούργησαν ως «επιταχυντής» στο πεδίο των δικαστικών εξελίξεων δρομολογώντας παράλληλα σημαντικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την τιμωρία των δραστών τέτοιων εγκλημάτων.
Η αποκάλυψη όλων αυτών των υποθέσεων που βρίσκονται στην καρδιά της επικαιρότητας τον τελευταίο καιρό, αναδεικνύοντας εγκληματικές πράξεις κατά της γενετήσιας ελευθερίας με πρωταγωνιστές γνωστά πρόσωπα από τον χώρο του θεάτρου, έφερε ξανά στο προσκήνιο μία σειρά από ζητήματα που συνδέονται με την ποινική μεταχείριση που επιφυλάσσει η Πολιτεία στους δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων.
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ. Την αυστηροποίηση των ποινών με αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και αναστολή της παραγραφής μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια σε ό,τι αφορά τους ανήλικους ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του δημοσίου διαλόγου.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη επεξεργάζεται αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες στηρίζονται σε προτάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, ώστε οι νομοθετικές αλλαγές να ενσωματωθούν άμεσα στο ποινικό μας σύστημα σηματοδοτώντας και τη βούληση της Πολιτείας για αυστηρότερη τιμωρία των δραστών σεξουαλικών εγκλημάτων, κυρίως δε όταν τα θύματα είναι ανήλικα παιδιά.
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ. Ο πρώτος βασικός άξονας των αλλαγών που βρίσκονται προ των πυλών αφορά τον χρόνο της παραγραφής των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Συγκεκριμένα, ο χρόνος παραγραφής των πλημμελημάτων εις βάρος ανηλίκων θα αρχίσει να μετράει από την ενηλικίωσή τους και μετά, όπως συμβαίνει ήδη με τα κακουργήματα. Υπό εξέταση είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει αναστολή της παραγραφής, τόσο για τα πλημμελήματα, όσο και για τα κακουργήματα, τουλάχιστον μέχρι την ενηλικίωση του θύματος ή και λίγο ακόμα παραπάνω, ώστε να έχει το ίδιο τη δυνατότητα να κινήσει όλες τις νομικές διαδικασίες κατά του προσώπου που εγκλημάτησε εις βάρος του.
Στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί ο χρόνος της παραγραφής τέτοιου είδους εγκληματικών πράξεων από τα 15 χρόνια που είναι σήμερα στα 20 χρόνια λόγω της αδυναμίας του ανηλίκου να προστατευθεί, όπως ο ενήλικος. Ως προς αυτήν την κατεύθυνση βέβαια, υπάρχει ο προβληματισμός λόγω του διαφορετικού χρόνου παραγραφής για επιμέρους αδικήματα, με τον φόβο μήπως στο μέλλον τεθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας.
Ο δεύτερος άξονας των προτάσεων που εξετάζονται αφορά την αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα που τελούνται εις βάρος ανηλίκων καθορίζοντας και το πλαίσιο της ηλικίας των ανήλικων θυμάτων που θα καταλαμβάνει μία τέτοια ρύθμιση.
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, επαναξιολογείται και ο τρόπος της άσκησης της ποινικής δίωξης, δηλαδή αν και σε ποιες περιπτώσεις θα μπορεί να κινείται αυτεπαγγέλτως η ποινική διαδικασία, χωρίς να απαιτείται η υποβολή έγκλησης.