Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ο προπονητής της Παρί, Μαουρίσιο Ποτσετίνο, στο τέλος του ματς της ομάδας του με τη Μονακό είπε ότι είναι σχεδόν αδύνατο με την επανέναρξη του Τσάμπιονς Λιγκ οι παίκτες του να δώσουν τρία ματς την εβδομάδα σε υψηλή ένταση. Ο Γιούργκεν Κλοπ είπε μετά την ήττα της Λίβερπουλ στο ντέρμπι με την Εβερτον ότι φέτος η ομάδα του «ζει μια παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και ότι «ο δρόμος μέχρι το τέλος της σεζόν θα είναι πολύ δύσκολος». Ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η περιγραφή της σεζόν όπως έγινε από τον προπονητή της Μπάγερν Μονάχου Χανς Φλικ μετά την ήττα της μόνιμης πρωταθλήτριας Γερμανίας από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης.
Φλικ
«Δεν μπορώ να είμαι ευχαριστημένος μετά από μια ήττα, αλλά είδα τα παιδιά να προσπαθούν στο δεύτερο ημίχρονο κι αυτό με κάνει αισιόδοξο. Ζούμε όλοι μια σεζόν μέσα στην ανησυχία. Κάνουμε πολύ συχνά τεστ και συχνά μας ενδιαφέρουν πιο πολύ τα αποτελέσματα σε αυτά παρά η προπόνηση» είπε ο προπονητής της Μπάγερν. Και συνέχισε. «Εχουμε τραυματισμούς που οφείλονται στην έλλειψη προετοιμασίας και προπονήσεων αλλά το πιο μεγάλο μας πρόβλημα είναι η έλλειψη ηρεμίας: θέλουμε η ηρεμία να επιστρέψει όσο γίνεται συντομότερα. Ολοι σκεφτόμαστε συνεχώς τους δικούς μας. Πολλοί από μας ζουν κοντά σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, πατεράδες, μαμάδες, φίλους. Κάθε φορά που γυρνάμε από ένα ταξίδι προσπαθούμε να τους αποφύγουμε για να μην τους κάνουμε κακό άθελά μας».
Πεπ
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ένας που την Κυριακή είδε την ομάδα του να κερδίζει: ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Η Σίτι πέτυχε απέναντι στην Αρσεναλ την 13η νίκη της στην Πρέμιερ Λιγκ και δείχνει ομάδα που έχει καταλάβει τις δυσκολίες της σεζόν καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη στην Αγγλία. Αλλά ο προπονητής της επανέλαβε ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης παραμονεύει γιατί τίποτα δεν είναι κανονικό από όσα φέτος συμβαίνουν. «Ο κόσμος κοιτάζει το σερί των νικών και πιστεύει πως αυτό που κάνουμε είναι εύκολο. Εγώ δεν το περίμενα. Είμαι κάτι παραπάνω από ευγνώμων για αυτό που κάνουν οι παίκτες. Τους κοιτάζω και σκέφτομαι κάθε φορά πόσο ακόμα θα αντέξουν» είπε ο Πεπ και πρόσθεσε πως στη συνέχεια θα κάνει ακόμα περισσότερες αλλαγές και θα χαλάσει την ομάδα που με τόση δυσκολία έφτιαξε. «Τώρα επιστρέφουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εχοντας ένα ματς κάθε τρεις ημέρες και με ταξίδια, είμαι υποχρεωμένος να κάνω rotation στην ομάδα. Το ξέρω πως αυτό θα δημιουργήσει αναστατώσεις και δυσκολίες αλλά δεν γίνεται αλλιώς», τόνισε ο Γκουαρδιόλα ανακοινώνοντας αλλαγές ενόψει της πρώτης κόντρας με την Γκλάντμπαχ.
Σερί
Οταν όλα περάσουν κάποιος θα πρέπει να κάνει μια πραγματική μελέτη για τις συνθήκες που επικράτησαν στα σπορ την απίθανη αυτή σεζόν που διανύουμε: όσα κάνουν φέτος προπονητές, γυμναστές, φυσικοθεραπευτές, εργοφυσιολόγοι και διατροφολόγοι είναι σίγουρα πρωτόγνωρα! Βλέπουμε ομάδες που στοιχίζουν εκατομμύρια, έχουν τεράστια ρόστερ και σημαντικές εμπειρίες πρωταθλητισμού καθώς κάθε χρόνο πρωταγωνιστούν, να μην μπορούν να χτίσουν ένα σερί από νίκες, λες και παίρνουν πρώτη φορά μέρος φέτος σε πρωτάθλημα. Οσο μάλιστα πιο μεγάλες είναι οι ομάδες αυτές, τόσο πιο έντονα φαίνονται φέτος τα προβλήματά τους: τα σκαμπανεβάσματά τους προκαλούν εντύπωση και δημιουργούν του κόσμου τις γκρίνιες. Φέτος, μετά από χρόνια, γκρινιάζουν πολύ οι οπαδοί της Μπάγερν, της Γιουβέντους, της Παρί, της Μπενφίκα, της Πόρτο, της Ρεάλ Μαδρίτης, της Μπαρτσελόνα που τα προηγούμενα χρόνια τέτοιο καιρό μετρούσαν σε πόσες εβδομάδες θα υπάρξει το πανηγύρι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Προσγείωση
Εχοντας συνηθίσει την ύπαρξη του Covid-19 (στα αθλητικά μας έχουμε συνηθίσει ακόμα και την παγωμάρα των άδειων γηπέδων…) ξεχνάμε τις δυσκολίες με τις οποίες πορεύονται φέτος προπονητές και αθλητές: ένα μέρος του κόσμου που παρακολουθεί τις ομάδες με οπαδικό φανατισμό, όταν οι αθλητικογράφοι ή οι προπονητές μιλούν για δυσκολίες που φέτος είναι ξεχωριστές και συχνά ανυπέρβλητες, θυμώνει και τα θεωρεί όλα δικαιολογίες. Υπό αυτό το πρίσμα πιστεύω πως οι δυο τελευταίες απώλειες του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα (η ήττα από τον Παναθηναϊκό και η εντός έδρας ισοπαλία από τον δυνατό και ψυχωμένο Αρη) θα προσγειώσουν αρκετό κόσμο - και εντός της ομάδας. Τα στραβοπατήματα αυτά, με τον τρόπο που ήρθαν, κάνουν κατανοητό ότι η σεζόν του Ολυμπιακού, με το μεγάλο ξόδεμα ενέργειας στην Ευρώπη και τα συνεχόμενα ματς στην Ελλάδα, είναι τρομερά δύσκολη και η σταθερότητά του αξιομνημόνευτη. Χάρη στη σταθερότητά του (και την πρωταθληματική νοοτροπία του) ο Ολυμπιακός έχει αποσπαστεί στη βαθμολογία. Αλλά ούτε άτρωτος είναι, ούτε συμβόλαιο με τις νίκες έχει υπογράψει. Εχει μάλιστα δύσκολο πρόγραμμα ακόμα να βγάλει και αν αποκλείσει την PSV (αν λέω…) το πρόγραμμά του θα δυσκολέψει ακόμα πιο πολύ. Και μην ξεχνάμε ότι μέσα στον Μάρτιο ο Μαρτίνς θα χάσει και παίκτες που θα πάνε να αγωνιστούν με τις εθνικές ομάδες…
Ασταμάτητα
Οι ομάδες χάνουν ασταμάτητα παίκτες από μυικούς τραυματισμούς. Δείτε απλά τι συνέβη αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός έχασε τον Βρουσάι - ευτυχώς μόνο για ένα μήνα. Η ΑΕΚ, που έχει εκτός προπονήσεων εξαιτίας τραυματισμών τους Μπακάκη, Σιμόες, Γαλανόπουλο, Τσιγκρίνσκι και Σάκοφ έχασε στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης και τον Ολιβέιρα, που βγήκε από το γήπεδο υποβασταζόμενος. Ο ΠΑΟΚ είδε τον Τζόλη να πονάει και να ζητά αλλαγή. Από την αποστολή του Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο έλειψαν ο Σένκεφελντ, ο Καρλίτος κι ο Πούγγουρας που έμειναν στην Αθήνα για να ακολουθήσουν ειδικό πρόγραμμα αποθεραπείας με τους Κουρμπέλη, Σαβιέρ και Μπουζούκη. Ο ΟΦΗ έχασε για τρίτη φορά φέτος από μυικό τραυματισμό το Νέιρα! Ολα αυτά έχουν να κάνουν φυσικά με την ελλιπέστατη καλοκαιρινή προετοιμασια αλλά και την υπερφόρτωση των παικτών με συνεχόμενα ματς.
Λάθος
Νομίζω ότι κάτι λάθος έγινε στον σχεδιασμό της σεζόν: όχι από τη Σουπερλίγκα μας μόνο, αλλά και από την UEFA γενικότερα. Η προηγούμενη σεζόν ολοκληρώθηκε με τους τελικούς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά η επόμενη δεν έπρεπε να ξεκινήσει πριν από τις αρχές Οκτωβρίου. Κι έπρεπε οπωσδήποτε και να υπάρξει δυνατότητα παράτασής της μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Κι ας γίνονταν τα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος τον Σεπτέμβρη. Δεν χάλασε ο κόσμος…
Λύσεις
Φυσικά κι εδώ θα έπρεπε να έχουν επεξεργαστεί λύσεις κομμάτι διαφορετικές. Ας κάνανε π.χ. τα play off με τέσσερις κι όχι με έξι ομάδες ή μόνο με μονά ματς. Από αυτό που γίνεται τώρα όπου όλοι παίζουν Κυριακή - Τετάρτη - Κυριακή θα ήταν προτιμότερο να είχαμε πέντε ματς λιγότερα. Αλλά ποιος να τα σκεφτεί αυτά; Και ποιος να συμφωνήσει στο να γίνουν;