Η ελληνική πρόταση για το κοινό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμών έχει ήδη βρει υποστηρικτές μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ. Η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν – όπως φάνηκε κι απ’ όσα είπε στη συνέντευξή της στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» – όχι απλά χαιρετίζει την πρωτοβουλία του έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά τη θεωρεί ως τη σωστή κατεύθυνση για να προχωρήσει η Ευρώπη. Σύμφωνα μάλιστα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η αμοιβαία αναγνώριση του πιστοποιητικού είναι και απαίτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Παρ’ όλα αυτά, είναι γνωστό πως ο γαλλογερμανικός άξονας πιστεύει ότι η συζήτηση δεν είναι της παρούσης. Γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να την καταστήσει επίκαιρη, το συντομότερο δυνατόν, με όποιον τρόπο μπορεί. Ακόμη και προχωρώντας σε διμερείς συμφωνίες με ευρωπαϊκά και άλλα κράτη.

Η οικονομία της χώρας δεν αντέχει δεύτερο καλοκαίρι με τη βαριά της βιομηχανία σε συνθήκες καραντίνας. Ενόψει της θερινής περιόδου τα ταξίδια στην Ελλάδα πρέπει να καταστούν εφικτά και απόλυτα ασφαλή τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους εργαζομένους στον τουρισμό – καθώς κι όλους τους υπόλοιπους πολίτες.

Η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία έχει αποδειχθεί επικίνδυνα βραδυκίνητη – η πιο πρόσφατη εμπειρία των καθυστερήσεων στην προμήθεια των απαραίτητων δόσεων των εμβολίων κατά του κορωνοϊού είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η δυνατότητα, ωστόσο, των ασφαλών μετακινήσεων είναι ζωτικής σημασίας στον αγώνα κατά της ύφεσης για τις χώρες του Νότου της Ενωσης, σαν τη δική μας. Η Ελλάδα, λοιπόν, πρέπει να δείξει τον δρόμο. Ακόμη κι αν αυτός δεν περνάει μέσα από τις Βρυξέλλες.