Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Πολλά ερωτήματα έχουν προκληθεί στη διεθνή κοινότητα για την ανοσία εκείνων που έχουν κάνει εμβόλιο. Εχουν καταγραφεί ήδη αρκετές περιπτώσεις από άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό παρότι είχαν ήδη λάβει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου για Covid-19.
Στις ΗΠΑ, όπως γράφουν οι New York Times, αυτό συνέβη με τρεις βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Αντριάνο Εσπάιλατ, τον Στίβεν Λιντς και τη Λόρι Τράαν αλλά και με άλλους, όπως ο προπονητής της Εθνικής Ελλάδος στο μπάσκετ που θα διεκδικήσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού Ρικ Πιτίνο καθώς και μια νοσηλεύτρια στην Καλιφόρνια.
Πώς μπορεί, λοιπόν, να συμβεί κάτι τέτοιο; Οι ειδικοί θεωρούν πως τέτοιες περιπτώσεις δεν αποτελούν έκπληξη και δεν δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα εμβόλια ή με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται. Τα εμβόλια, όμως, δεν λειτουργούν αυτόματα. Χρειάζονται κάποιες εβδομάδες ώστε να δημιουργηθεί στο σώμα η ανοσία έπειτα από τη λήψη μιας δόσης. Ακόμα και μετά τη δεύτερη δόση χρειάζεται λίγος χρόνος για πλήρη αποτελεσματικότητα. Επίσης τα εμβόλια δεν δρουν αναδρομικά. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει μολυνθεί και να μην το γνωρίζει όταν κάνει το εμβόλιο - ακόμα και εάν πρόσφατα είχε κάνει τεστ που βγήκε αρνητικό. Αυτή η μόλυνση μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται αφότου λάβει κάποιος μια δόση αλλά πριν αποκτήσει πλήρη προστασία, και έτσι αργότερα να φανεί θετικός για τον κορωνοϊό στο τεστ.
Τα εμβόλια προλαμβάνουν την ασθένεια, αλλά ίσως όχι τη μόλυνση. Τα εμβόλια για Covid-19 παίρνουν άδεια κυκλοφορίας βάσει του πόσο καλά προστατεύουν το άτομο από το να ασθενήσει, να χρειασθεί νοσηλεία και να πεθάνει. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα πόσο αποτελεσματικά είναι στο να προστατεύσουν κάποιον από το να κολλήσει κορωνοϊό ή από το να εμποδίσουν να το μεταδώσει κάποιος σε κάποιον άλλον. Γι' αυτό, άλλωστε, οι ειδικοί προτρέπουν ακόμα και όσους έχουν εμβολιασθεί να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να τηρουν τις κοινωνικές αποστάσεις.
Υπάρχει τέλος και μια άλλη πιθανότητα. Ακόμα και τα καλύτερα εμβόλια δεν είναι τέλεια. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων της Prizer-BioNTech και της Moderna είναι εξαιρετικά υψηλά, αλλά δεν είναι 100%. Με τον ιό ακόμα να εξαπλώνεται, κάποια από τα εμβολιασμένα άτομα είναι βέβαιο ότι θα μολυνθούν εκ νέου.