Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Θολό παρέμενε και χθες το τοπίο για το αν η εταιρεία Invesco Finance των εφοπλιστών Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου άσκησε το δικαίωμα απόκτησης του ποσοστού των μετοχών 18,33% της Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση, στην Ελλάκτωρ.
Κι ενώ η προθεσμία με βάση τη συμφωνία των δύο πλευρών έληγε προχθές, στις 12 Ιανουαρίου, εντούτοις ούτε χθες υπήρξε επίσημη ενημέρωση των Αρχών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Πάντως, από πηγές προσκείμενες στην πλευρά της Invesco διέρρεε χθες ότι «θα εκδοθεί ανακοίνωση», δείχνοντας τη 14η Ιανουαρίου (δηλαδή σήμερα). Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεταν επίσης ότι οι δύο εφοπλιστές «άσκησαν το δικαίωμα και ταυτόχρονα απέκτησαν και μεγαλύτερο αριθμό μετοχών από το συμφωνηθέν 18,33%». Οπως υποστηρίζουν «το 18,33% της Pemanoaro είναι ενεχυριασμένο στο fund Farallon και επιπλέον η Invesco απέκτησε και μετοχές που έχει το fund στο δικό του χαρτοφυλάκιο». Ετσι, κατά τις ίδιες διαρροές η πλευρά των δύο εφοπλιστών κατέχει πια μαζί με το 5% που ήλεγχε ποσοστό της τάξεως του 25,8%.
Κι ενώ η διοίκηση της Ελλάκτωρ τηρεί σιγή ιχθύος απέναντι στις εξελίξεις, με κύκλους της να παραπέμπουν σε ανακοίνωση που υποχρεούται να εκδώσει ο αγοραστής (δηλαδή η Invesco), πηγές κοντά στον έτερο μέτοχο και διεκδικητή της διοίκησης της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας, την ολλανδική Reggeborgh, δείχνουν να αμφισβητούν την ολοκλήρωση της συμφωνίας: «Παρά τα θρυλούμενα, καμία ανακοίνωση δεν έχει γίνει προς το Χρηματιστήριο για πώληση ποσοστού 18% της εταιρείας από την εταιρεία των αδελφών Καλλιτσάντση προς έτερο επενδυτικό σχήμα, σε συνέχεια της δεσμευτικής συμφωνίας που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο».
Οι Ολλανδοί, σημειωτέον, κατέχουν το 14,17% της Ελλάκτωρ και με call option που έχουν συμφωνήσει με τον Λεωνίδα Μπόμπολα για την απόκτηση του 12,54% των μετοχών του μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό τους πλησίον του 27%. Οι ίδιοι, διατείνονται και τις συμμαχίες που έχουν με μικρότερους μετόχους.
Επιπλέον, και ενόψει της κρίσιμης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων που θα διεξαχθεί στις 27 Ιανουαρίου, πηγές των Ολλανδών σημειώνουν ότι «η φιλοσοφία της Reggeborgh διαχρονικά εδράζεται στη βαθιά κατανόηση των αγορών όπου δραστηριοποιείται, στην εμπιστοσύνη προς το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων όπου επενδύει - χωρίς ανάμειξη στις διοικητικές αποφάσεις -, στη δημιουργία μακροπρόθεσμης προστιθέμενης αξίας για τους μετόχους και στον σεβασμό των αξιών των εταιρειών και των χωρών όπου είναι παρούσα».
Την πρόθεσή τους να αναπτύξουν την εταιρεία διαρρέουν και πηγές της Invesco.
Οπως και να έχει, οι εξελίξεις στον κατασκευαστικό όμιλο αναμένεται να κριθούν στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της 27ης Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι στα θέματα είναι η αλλαγή διοίκησης της εισηγμένης, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και ο οικονομικός έλεγχος της εταιρείας.