Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η Βρετανία δεν έκοψε τελικά πρώτη το νήμα στην κούρσα των εμβολίων. Εγινε όμως η πρώτη χώρα του δυτικού κόσμου που έδωσε έγκριση σε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για να γίνει πιθανότατα και η πρώτη σε μερικές εβδομάδες όπου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Η σπουδή αυτή πάντως με την οποία η Βρετανία έδωσε κατεπείγουσα έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech έγινε δεκτή με επιφυλάξεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και από μεμονωμένα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως η Γερμανία.
«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θεωρεί πως η υπό προϋποθέσεις εξουσιοδότηση για διάθεση στην αγορά είναι ο πιο κατάλληλος ρυθμιστικός μηχανισμός για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας» ανέφερε σε σχόλιό της η ρυθμιστική αυτή Αρχή της ΕΕ, επισημαίνοντας πως οι δικές της διαδικασίες είναι πιο ασφαλείς καθώς στηρίζονται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους. Υπέρ μιας μακρύτερης διαδικασίας τάχθηκε και η Γερμανία διά του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν. «Εχουμε κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν εκδώσει μια τέτοια άδεια έκτακτης ανάγκης, εάν το ήθελαν. Αλλά αποφασίσαμε εναντίον αυτού και αυτό που επιλέξαμε ήταν μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση για να προχωρήσουμε μαζί», δήλωσε ο Σπαν. «Είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε αυτό για να προωθήσουμε την εμπιστοσύνη σε αυτή την εξουσιοδότηση» πρόσθεσε.
Αιχμηρός ήταν ο γερμανός αξιωματούχος και ως προς τη συσχέτιση της ταχύτητας έγκρισης του εμβολίου με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Το να γιορτάζει κανείς τη γρήγορη έγκριση από τη Βρετανία του εμβολίου της Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού ως όφελος του Brexit είναι άστοχο, καθώς το ίδιο το εμβόλιο είναι προϊόν της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από την οποία έχει αποχωρήσει η Βρετανία» ανέφερε. Ο ίδιος σημείωσε πως η διαφορά χρόνου οφείλεται στο γεγονός πως η Βρετανία και οι ΗΠΑ ακολούθησαν τη διαδικασία έκτακτης έγκρισης, ενώ η ΕΕ την τακτική διαδικασία.
«ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ». Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει πάντως πως και η δική της οδός είναι ασφαλής. «Η σημερινή έγκριση για το εμβόλιο της Pfizer δόθηκε ύστερα από μήνες αυστηρών κλινικών δοκιμών και διεξοδική ανάλυση των δεδομένων από ειδικούς του MHRA, που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο πληροί τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Η επιτροπή θα δημοσιεύσει επίσης τις τελευταίες συμβουλές της για τις ομάδες προτεραιότητας για τη λήψη του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των ενοίκων σε κέντρα φροντίδας, του προσωπικού υγείας και περίθαλψης, των ηλικιωμένων και των κλινικά ευάλωτων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
«Ο τρόπος με τον οποίο εργάστηκε το MHRA είναι ισοδύναμος με όλα τα διεθνή πρότυπα», σημείωσε εκ μέρους της ρυθμιστικής Αρχής της Βρετανίας η Τζουν Ρέιν. Η ίδια υποστήριξε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επηρέασε την ταχύτητα με την οποία εγκρίθηκε το εμβόλιο. «Μπορέσαμε να δώσουμε έγκριση για την παροχή του εμβολίου αυτού χρησιμοποιώντας διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία ισχύει ως την 1η Ιανουαρίου. Η πρόοδός μας εξαρτήθηκε απολύτως από τη διαθεσιμότητα των δεδομένων στην κυλιόμενη επισκόπησή μας και την αυστηρή αξιολόγηση και τις ανεξάρτητες γνωμοδοτήσεις που έχουμε λάβει», υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του MHRA.
ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ. Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech αναμένονται στη Βρετανία εντός των ημερών. Η βρετανική κυβέρνηση έχει αγοράσει 40.000.000 δόσεις του. Σύμφωνα με το σχέδιο της Μεικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), πρώτα θα εμβολιαστούν οι τρόφιμοι και οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία, ενώ θα ακολουθήσουν οι άνω των 80 ετών και οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας, οι άνω των 75, των 65 και των 60, οι κάτω των 65 με υποκείμενα νοσήματα και τέλος οι κάτω των 60, των 55 και των 50. «Η σημερινή άδεια έκτακτης ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά του Covid-19» ανέφερε από την πλευρά του ο Αλβέρτος Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer. «Επικροτούμε το MHRA για την ικανότητά του να διεξαγάγει προσεκτική αξιολόγηση και να λάβει έγκαιρα μέτρα για να βοηθήσει στην προστασία των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου» πρόσθεσε.