Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η καραντίνα παρατείνεται, οι χώροι πολιτισμού συνεχίζουν να παραμένουν κλειστοί, ωστόσο η δράση τους δεν σταματάει. Η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Exile Room και το Θέατρο Σταθμός υποδέχονται τον Δεκέμβριο με νέα διαδικτυακά φεστιβάλ κι αφιερώματα.
Τρία χρόνια μετά τον θάνατο της Λούλας Αναγνωστάκη, το Θέατρο Σταθμός τιμά τη μνήμη της στις 4 Δεκεμβρίου - ανήμερα τα γενέθλιά της - προβάλλοντας για μία εβδομάδα τις παραστάσεις των έργων της σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Μάνου Καρατζογιάννη. Στην ιστοσελίδα www.stathmostheatro.gr το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν τις παραστάσεις «Σ' εσάς που με ακούτε» με τους Ολια Λαζαρίδου, Μαρία Ζορμπά, Αντριαν Φρίλινγκ (4-7/12), «Ο ήχος του όπλου» με τους Πέγκυ Σταθακοπούλου, Τζένη Σκαρλάτου, Βασιλική Τρουφάκου (8-10/12) και «Ο ουρανός κατακόκκινος» με τη Νένα Μεντή (11-13/12). Παράλληλα, θα είναι διαθέσιμη η ηχογράφηση του αφιερώματος «Στην πόλη της Λούλας Αναγνωστάκη» που επιμελήθηκε το 2015 στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ο Μ. Καρατζογιάννης με εισηγήσεις των Βασίλη Παπαβασιλείου, Ρένης Πιττακή, Θοδωρή Γκόνη, Δηώς Καγγελάρη, Ελλης Παπακωνσταντίνου, Ρούλας Γεωργακοπούλου.
Το τρίτο διαδικτυακό της φεστιβάλ με τίτλο «Η μουσική του λόγου» σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή. Από τις 9 του τρέχοντος έως τις 6 Ιανουαρίου 2021, πέντε ιστορίες μικρού μήκους προβάλλονται στο nationalopera.gr, την ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού digitalculture.gov.gr αλλά και των σελίδων της Λυρικής σε Facebook και Youtube με τη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η αυλαία σηκώνεται με την «Εξαϋλωμένη νύχτα, έργο 4» του Αρνολντ Σένμπεργκ. Ο Θέμελης Γλυνάτσης σε μια απόπειρα που ισορροπεί ανάμεσα σε παράσταση και animation μετατρέπει το έργο σ' ένα οικογενειακό δράμα κι ερωτική ιστορία (από 9/12). Ακολουθεί το «Mich nicht» του Νίκου Ιωακείμ, σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Ζωής Ξανθοπούλου με ασπρόμαυρα μονόπλανα, πορτρέτα ανθρώπων σε σκηνικό εγκαταλελειμμένων χώρο και παράλληλες ιστορίες από ποιήματα του Πόε κι ένα διήγημα του Γκι ντε Μοπασάν (από 16/12). Στο βουβό, προσωπικό αφήγημα γυναικών, ελληνίδων και ξένων, σε δωμάτια ιστορικών κτιρίων της πόλης, αίθουσες χορού και μεσοπολεμικά σαλόνια επικεντρώνεται το βίντεο «Προσευχή πάνω σε ένα νανούρισμα» του Ταρκουίνιο Μέρουλα που σκηνοθετεί ο Ηλίας Μαδούρος (από 23/12). Το βίντεο «Μουσικές ΚαλημέρΕΛΣ» εμπνέεται από την υπερβολή της παρουσίασης ενός πρωινάδικου και την πληθωρικότητα της οπερατικής σκηνής (από 30/12). Το φεστιβάλ κλείνει με την «Κυρία του σεληνόφωτος, έργο 41» του Γιώργου Σισιλιάνου. Ο Κώστας Αθουσάκης με τα εργαλεία του κινηματογράφου, παντρεύει τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» του Μπετόβεν με τον σπαρακτικό κι ενίοτε παραληρηματικό μονόλογο της ηρωίδας του Γιάννη Ρίτσου στο ομώνυμο ποίημα από την «Τέταρτη διάσταση».
Το Exile Room, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει το Docs in Exile Film Festival από τις 10 ως τις 14/12. Μέσα από την πλατφόρμα του Exile Room θα προβληθούν δωρεάν 30 μικρού και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, τα περισσότερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Βασικοί του άξονες θα είναι τα αφιερώματα Working Girls για όλα τα κορίτσια που έχουν πολεμήσει για ίσα δικαιώματα στο χώρο εργασίας και το Queer Stories με ιστορίες διαφορετικότητας. Παράλληλα, το φεστιβάλ περιλαμβάνει και μια επιλογή από μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που θα ταξιδέψουν το κοινό ανά την υφήλιο. Διατρέχοντας το πρόγραμμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το φιλμ «Η κρυφή ζωή των βιβλιοπωλείων», του Ντ. Γ. Γιανγκ, το οποίο καταπιάνεται με τους μυστηριώδεις ανθρώπους που ασχολούνται με τη συντήρηση σπάνιων βιβλίων. Ενώ στο «93Queen» της Πάολα Έισελτ, μια ομάδα από Ορθόδοξες Εβραίες έρχονται σε ρήξη με την πατριαρχική τους παράδοση, ιδρύοντας το πρώτο γυναικείο Σώμα Εθελοντών Τραυματιοφορέων στη Νέα Υόρκη.
ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΙ. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους συνεχίζει το πρόγραμμά του έως τις 5/12 προβάλλοντας στο online.olympiafestival.gr δωρεάν ταινίες. Στην 23η διοργάνωση, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Σπύρου, διαγωνίζονται 90 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ από 47 χώρες. Από την οθόνη, παρελαύνουν φιλμ που υμνούν τη χαρά της ζωής αλλά δεν φοβούνται επίσης να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής καθημερινότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η «Αντιγόνη» της Σοφί Ντερασπέ με πρωταγωνίστρια μια ορφανή έφηβη μετανάστρια, η οποία βοηθά τον αδερφό της να δραπετεύσει από τη φυλακή όταν αστυνομικοί σκοτώνουν εν ψυχρώ ένα φίλο του και τον συλλαμβάνουν. Αλλά και το «Λουνάνα, ένα γιακ μες στην τάξη», που εκπροσώπησε το Μπουτάν στα Οσκαρ κι αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού δασκάλου που υπηρετεί στο πιο απομονωμένο σχολείο του πλανήτη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το «When Hitler stole pink rabbit», της βραβευμένης με Οσκαρ σκηνοθέτριας Καρολίνε Λινκ που χωρίς ούτε μία σκηνή από τις φρικαλεότητες του πολέμου αποδίδει μέσα από τη ματιά μιας μικρής εβραιοπούλας τι σημαίνει ξεριζωμός και πόσο ευεργετική είναι η αγάπη και ο πολιτισμός. Στο φεστιβάλ θα προβληθεί επίσης και το «Daniel '16» του διακεκριμένου έλληνα ντοκιμαντερίστα Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου που επιστρέφει στη μυθοπλασία με ήρωα έναν Γερμανό έφηβο, ο οποίος στέλνεται στις όχθες του Εβρου για να εκτίσει την ποινή του σε μια σωφρονιστική κοινότητα ανηλίκων.
Αναπόσπαστο κομμάτι και της φετινής διοργάνωσης είναι η ενότητα Camera Zizanio, η οποία κλείνει φέτος τα 20 χρόνια της και προσφέρει ευκαιρία σε παιδιά από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο να δείξουν τις ταινίες τους που γύρισαν είτε μόνα τους είτε στο πλαίσιο του σχολείου. Ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Νίκος Θεοδοσίου επέλεξε να δώσει την θεματική του κορωνοϊού και οι μικροί δημιουργοί ανταποκρίθηκαν στέλνοντας φιλμ που γυρίστηκαν την περίοδο της καραντίνας ή θίγουν πτυχές της πανδημίας. Συνολικά, προβάλλονται 188 κινηματογραφικές δημιουργίες από 47 χώρες.