Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τον άποψή του ότι το σχήμα κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής δεν είναι αρκετό για την οριστική εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και πως πρέπει να υιοθετηθεί η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία μίας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού (AMC), δηλαδή μία εθνικής bad bank για να λυθεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, επανέλαβε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Επιχειρήσεις, Τράπεζες και Ανάπτυξη», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος ΑΕ και ΕΠΕ, ο κεντρικός τραπεζίτης παρουσίασε στοιχεία για τις επισφάλειες, σημειώνοντας ότι ακόμη οι δείκτες καθυστερήσεων βρίσκονται πάρα πολύ μακριά από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη.
Οπως είπε, στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2020, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε περίπου 60 δισ. ευρώ ή ποσοστό 36% έναντι μόλις 2,60% του πανευρωπαϊκού μέσου όρου. Σημείωσε δε πως η κρίση του κορωνοϊού θα κοκκινίσει ενήμερα μέχρι σήμερα δάνεια ύψους 8 - 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση της ΤτΕ. Πρόσθεσε πάντως πως ακόμη ασφαλείς προβλέψεις για το θέμα δεν μπορούν να διατυπωθούν λόγω της χαμηλής ορατότητας για τις μακροοικονομικές προοπτικές.
Κρατική στήριξη
στην Aegean
Σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης της ιδιωτικής ελληνικής αεροπορικής εταιρείας Aegean Airlines με κρατικά κεφάλαια και στήριξη από τους ιδιώτες μετόχους της προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Το σχέδιο διάσωσης της Aegean, όπως το περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, και το οποίο έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπει ένα μοντέλο κεφαλαιακής στήριξης συνολικά με 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατ. ευρώ θα εισφέρει το Δημόσιο και τα 60 εκατ. ευρώ οι μέτοχοι της Aegean. Το Δημόσιο δεν θα πάρει μετοχές του αερομεταφορέα, αλλά θα λάβει warrants που θα μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές, «υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε ορισμένο χρονικό διάστημα».
Οπως ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας, το σχέδιο κρατικής στήριξης της αεροπορικής εταιρείας θέτει ως αναπόσπαστο κομμάτι την κεφαλαιακή ενίσχυση της Aegean με τη συμμετοχή και των μετόχων της. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «το συνολικό ύψος της κρατικής στήριξης των 120 εκατ. ευρώ είναι πολύ χαμηλότερο συγκριτικά με τη στήριξη, αξίας άνω των 32 δισ. ευρώ, που έχουν λάβει ή έχει δρομολογηθεί να λάβουν, έως σήμερα, αθροιστικά άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου των αερομεταφορών».
Λογιστές
σε απόγνωση
«Κύριε Πρωθυπουργέ, μας ακούτε; Γιατί πρέπει να φθάσει "ο κόμπος στο χτένι" και πρέπει να θρηνούμε συνεχώς συναδέλφους από τον θανατηφόρο κορωνοϊό, που γίνονται θύματα του καθήκοντος προκειμένου να μην προδώσουν τον ρόλο του οιονεί "νοσηλευτή της οικονομίας" και του δημόσιου συμφέροντος, μένοντας μέρα νύχτα στα γραφεία τους ανάμεσα στις πλατφόρμες για να φθάσει και το τελευταίο ευρώ των μέτρων σας στην κοινωνία για να επουλωθούν όσο το δυνατόν οι κοινωνικές και οικονομίες συνέπειες από την πανδημία;». Απάντηση στο ερώτημα αυτό ζητούν από την κυβέρνηση οι λογιστές, θέτοντας το ζήτημα της κάλυψης (λόγω ανωτέρας βίας) όσων αποδεδειγμένα ασθενούν από οιαδήποτε νόσο και πολύ περισσότερο από κορωνοϊό, και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις των πελατών τους, όταν είναι εξουσιοδοτημένοι για αυτό. Με επιστολή της προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών ζητάει νομοθετική διάταξη «που να προβλέπει ότι στις περιπτώσεις ασθένειας του Λογιστή - Φοροτεχνικού να προβλεφθεί παράταση υποβολής όλων των δηλώσεων των εντολέων-πελατών του, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ασθένειας του Λογιστή - Φοροτεχνικού ή μέχρι νέας εξουσιοδότησης σε περίπτωση θανάτου».
Το μέρισμα
του Υπερταμείου
Εξι φορές υψηλότερο ήταν το μέρισμα για την οικονομική χρήση του 2019 που κατέβαλε στο Δημόσιο το Υπερταμείο, σε σχέση με το 2018. Οπως γνωστοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) πραγματοποίησε την πληρωμή προς το Ελληνικό Δημόσιο μερίσματος για τη χρήση 2019, ύψους 42,1 εκατ. ευρώ (έναντι 7,2 εκατ. το 2018).
Σύμφωνα με την ΕΕΣΥΠ η αύξηση του μερίσματος ήταν συνέπεια των πολύ καλών επιδόσεων της εταιρείας όπως και των θυγατρικών της για την περσινή χρονιά. Θυμίζει μάλιστα ότι το 2019 τα κέρδη υπερτετραπλασιάστηκαν σε 57,1 εκατ. από 13,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.