Αλμα στο έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας αναμένεται να καταγραφεί το 2020 λόγω της πανδημίας. Το έλλειμμα αυτό αναμένεται να φτάσει στα 195,2 δισ. ευρώ το 2020, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπρουνό Λε Μερ. Το έλλειμμα που προβλέπεται για το 2021 είναι προς το παρόν τουλάχιστον στα 152,8 δισ. ευρώ. Ο γάλλος υπουργός έχει δηλώσει ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για τη γαλλική οικονομία έτσι ώστε να επιστρέψει εκεί που ήταν πριν από την πανδημία.

Διαφωνούν στην ΕΚΤ

για νέα μέτρα στήριξης

Τα μέλη της EKT προσπαθούν να επιλύσουν διαφωνίες για το αν θα πρέπει να υπάρξει και νέα νομισματική στήριξη ή αν θα περιμένουν ισχυρότερες ενδείξεις για να δουν αν κάτι τέτοιο χρειάζεται, σύφωνα με το Bloomberg. Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Φάμπιο Πανέτα υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα την προοπτική προληπτικής δράσης. Ομως ο Ιβ Μερς, ο οποίος αποχωρεί τον Δεκέμβριο, είπε ότι οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί και πως δεν βλέπει καμία επιδείνωση της παραγωγής ή των τιμών.

Κατρακύλα χωρίς τέλος

για τη λίρα

Δεν έχει τέλος ο πονοκέφαλος του Ταγίπ Ερντογάν με την υποχώρηση της λίρας Τουρκίας. Το νόμισμα έφτασε να χάνει 1,5% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να έχει φτάσει πλέον στα επίπεδα του 7,80 που είναι τα χαμηλότερα όλων των εποχών. Η νέα πτώση συντελείται παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για στήριξη του νομίσματος με αύξηση των επιτοκίων.

Πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ με σεβασμό του κράτους δικαίου

Η Γερμανία πρότεινε σχέδιο βάσει του οποίου θα τίθενται προϋποθέσεις ως προς τον σεβασμό του κράτους δικαίου για την πρόσβαση σε κεφάλαια του ευρωπαϊκού μπλοκ, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ανάκαμψης από την πανδημία, ύψους 750 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters. Η πρόταση αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης μεταξύ των 27 κρατών – μελών της ΕΕ που τον Ιούλιο συμφώνησαν σε έναν τέτοιο μηχανισμό αλλά δεν προχώρησαν στη θέσπιση ιδιαιτέρως αυστηρού πλαισίου προκειμένου να αποτραπεί τυχόν βέτο από χώρες.