Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Αντί να σας πω παρηγορητικά ψέματα και αυτό που θέλετε να ακούσετε, θα σας πω μερικές δυσάρεστες αλήθειες. Ο κόσμος έχει αλλάξει θεμελιωδώς τους τελευταίους εννέα μήνες, από όταν εμφανίστηκε μία μικρή συρροή πνευμονίας στην Ουχάν της Κίνας. Η «κανονική» εκδοχή της πραγματικότητας δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, ακόμα και αν προσπαθούν κάποιοι πολιτικοί και ψευδοεπιστήμονες να σας πείσουν για αυτό. Αν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε την κατάσταση, να γνωρίζετε πως η μόνη βεβαιότητα για τη χρονιά που έρχεται είναι η αβεβαιότητα. Αυτή είναι λοιπόν η συμβουλή μου για το πώς θα μπορέσετε να ευχαριστηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζωή όντας παράλληλα υπεύθυνοι πολίτες.
Να μένετε έξω όσο το δυνατόν περισσότερο όταν συναντάτε άλλους ανθρώπους. Ερευνες έχουν δείξει πως ένα 97% των γεγονότων «υπερμετάδοσης» συμβαίνουν σε εσωτερικούς χώρους. Εννοείται επίσης πως με έναν ιό που μεταδίδεται από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, όσο περισσότερες επαφές έχετε, τόσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να χρειαστεί να απομονωθείτε γιατί κάποια από αυτές θα βρεθεί θετική. Προτιμήστε την ποιότητα της αλληλεπίδρασης από την ποσότητα, αυτός είναι ένας καλός κανόνας.
Οι νεότεροι, μπορεί να μπαίνουν στον πειρασμό να θελήσουν να κολλήσουν Covid-19 ώστε να ξεμπερδεύουν μαζί του. Ομως ο Sars-Cov-2 είναι ένας άσχημος ιός που δεν θέλετε να κολλήσετε. Επιπλέον, το γεγονός ότι τον κολλάει κάποιος δεν του εγγυάται ανοσία εφ' όρου ζωής. Γιατί να διακινδυνεύσετε δεκαετίες κακής υγείας αντί να υπομείνετε μερικούς μήνες ταλαιπωρίας; Και μην ξεχνάτε, οι ενέργειές σας επηρεάζουν όλους τους άλλους, συμπεριλαμβανομένων των ευπαθών και των ηλικιωμένων. Είναι απολύτως φυσιολογικό να πενθούμε για τη χαμένη κανονικότητά μας, την άρνηση όμως πρέπει να ακολουθήσει η αποδοχή. Υπομονή και συμπόνια, και ας παίρνουμε μέρα τη μέρα, εβδομάδα την εβδομάδα.
Η Ντέβι Σρίνταρ είναι καθηγήτρια παγκόσμιας δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου