Οι πιέσεις στην αγορά και οι φόβοι για λουκέτα οδηγούν τον Εμπορικό  Σύλλογο  Αθηνών (ΕΣΑ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στη δημιουργία ενός μετώπου προκειμένου σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προληπτικής προστασίας της αγοράς. Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα, οι πρόεδροι των δύο φορέων, Σταύρος Καφούνης και Στράτος Παραδιάς, αντίστοιχα, επαναφέρουν το αίτημα που απέστειλαν σε κοινή επιστολή για τις οικειοθελείς μειώσεις μισθωμάτων έως τον Δεκέμβριο του 2020 και υπογραμμίζουν εκ νέου την ανάγκη θεσμοθέτησης της φορολογικής επιστροφής του 30% για όλες τις οικειοθελείς μειώσεις επαγγελματικών μισθωμάτων. Σκοπός να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να προχωρήσουν από κοινού σε διαπραγματεύσεις για την αναπροσαρμογή των ενοικίων για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση για να διασωθούν υφιστάμενες μισθώσεις, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα.

Στην επιστολή τους αναφέρουν: «Η κοινή πρόταση που σας καταθέσαμε με την από 14/7/2020 επιστολή μας, αφορά οικειοθελείς μειώσεις στα ενοίκια με κίνητρο τη μείωση των φόρων για τους ιδιοκτήτες, μέσα στα ίδια πλαίσια που η κυβέρνησή σας θεώρησε δίκαια και επέβαλε αναγκαστικά. Συγκεκριμένα ζητήσαμε να νομοθετήσετε ότι όσοι ιδιοκτήτες κρίνουν οι ίδιοι και αποδέχονται οικειοθελώς να συνεχιστεί προσωρινά η μείωση ενοικίου, σε ποσοστό έως 40%, και μέχρι την 31/12/2020 (μετά να ισχύσει το πλήρες μίσθωμα), να έχουν ως κίνητρο την ίδια ελάφρυνση της επιστροφής του 30% της απώλειας ενοικίων, που το κράτος έδωσε σε εκείνους που τους μείωσε αναγκαστικά τα μισθώματά τους».

Το μέτρο στήριξης μέσω της έκπτωσης στα ενοίκια έχει προδιαγράψει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των τιμών ενοικίασης αφού αρκετοί επιχειρηματίες, αλυσίδες καταστημάτων, ακόμα και πολυεθνικές από την αρχή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και εκ του νόμου απαγόρευση της λειτουργίας τους, είχαν ζητήσει ήδη αναπροσαρμογή του ενοικίου τους όχι μόνο για το διάστημα μέχρι την άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, αλλά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020 (ή/και το πρώτο εξάμηνο του 2021). Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αρκετοί ιδιοκτήτες θέλησαν οικειοθελώς να προβούν σε μια συνεννόηση με τους μισθωτές, ώστε  να παραμείνει στο κατάστημα η επιχείρηση, γνωρίζοντας ότι για τους επόμενους μήνες  θα ήταν δύσκολο να βρεθεί ενδιαφέρον μίσθωσης από άλλον επαγγελματία.

Από την άλλη, οι ιδιοκτήτες είναι υπόχρεοι σε καταβολή φόρου εισοδήματος από ενοίκια ακόμη και στα μη εισπραχθέντα, ενώ, για να μην καταβάλουν τον φόρο, θα πρέπει να κινηθούν δικαστικά και να καταγγείλουν τη μισθωτική σύμβαση. Οπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν τα εμπορικά κέντρα, διότι πολλοί καταναλωτές, ειδικά από το φθινόπωρο, αναμένεται να αποφεύγουν τον συνωστισμό, ενώ οι απώλειες εσόδων από μισθώματα θα έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στις αξίες των ακινήτων.

«Αν δεν υπάρξει μια λύση άμεσα, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο το επόμενο χρονικό διάστημα», σχολιάζουν στελέχη της αγοράς ακινήτων και εκτιμούν πως η μείωση και οι απώλειες εσόδων από μισθώματα θα έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στις αξίες των ακινήτων.

«Θεωρούμε ότι οι πιέσεις στις τιμές μίσθωσης εμπορικών καταστημάτων το επόμενο διάστημα θα είναι μεγάλες και μάλιστα σε πολλές εμπορικές πιάτσες οι μειώσεις των μισθωμάτων θα μας γυρίσουν αρκετά χρόνια πίσω», αναφέρει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, ενώ προσθέτει ότι «η αξία του κάθε ακινήτου καθορίζεται εν μέρει και με βάση τα μελλοντικά έσοδα που αυτό μπορεί να αποφέρει. Οταν λοιπόν υπάρχει η πρόβλεψη ότι η μελλοντική ροή εσόδων από ένα ακίνητο θα είναι χαμηλότερη, θα υπάρξει άμεση αναπροσαρμογή και στην αξία του».