Η κρίση του κορωνοϊού προκάλεσε μια δραματική επιδείνωση στον τρόπο που βλέπει η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Δανία και την Πορτογαλία είπαν πως έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις ΗΠΑ ως παγκόσμιου ηγέτη. Σύμφωνα με την έκθεση που συνοδεύει τα σχετικά ευρήματα, το σοκ της πανδημίας «τραυμάτισε» τους ευρωπαίους πολίτες, καθώς τους έκανε να αισθανθούν «μόνοι και απροστάτευτοι».

Σχεδόν σε κάθε χώρα όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, η πλειονότητα δήλωσε πως οι ΗΠΑ έγιναν χειρότερες μετά την πανδημία. Οι αρνητικές γνώμες για τις ΗΠΑ ήταν 71% στη Δανία, 70% στην Πορτογαλία, 68% στη Γαλλία, 65% στη Γερμανία και 64% στην Ισπανία. Στη Γαλλία το 46% και στη Γερμανία το 42% είπαν πως η γνώμη τους για τις ΗΠΑ χειροτέρεψε «πολύ» κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι αναλυτές Σούζι Ντένισον και Πάουελ Ζίρκα σημειώνουν πως η εμπιστοσύνη προς τις ΗΠΑ «κατέρρευσε» ως αποτέλεσμα του χειρισμού της υγειονομικής κρίσης από τον Λευκό Οίκο. «Η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στις ΗΠΑ έχει χαθεί. Πολλοί απογοητεύτηκαν από τη χαοτική απάντηση στον Covid-19. Η έλλειψη αλληλεγγύης φάνηκε στις 12 Μαρτίου, όταν οι ΗΠΑ έκλεισαν τα σύνορά τους στα μέλη της Σένγκεν. Και η έλλειψη ηγεσίας φάνηκε στην αδυναμία των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο» αναφέρεται ακόμη.

Η έρευνα έγινε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR) από τα ινστιτούτα ερευνών Datapraxis και YouGov στα τέλη Απριλίου και την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Ο πληθυσμός των πέντε χωρών όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, αποτελεί τα δύο τρίτα του συνόλου του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Οπως προκύπτει, είναι τόσο χαμηλή η εμπιστοσύνη στο μέλλον της ευρωατλαντικής συνεργασίας, ώστε μόνο το 2% των ερωτηθέντων στη Γερμανία και το 3% στη Γαλλία απάντησαν πως περιμένουν για την Ευρώπη και τη χειμαζόμενη οικονομία της οποιαδήποτε στήριξη από την Αμερική. «Οι  Ευρωπαίοι έχουν χωνέψει πια το γεγονός πως η Αμερική δεν είναι πια απαραίτητα ένας φίλος για την Ευρώπη σε δύσκολους καιρούς».

Το πρόβλημα φαίνεται να ξεπερνάει την κακή άποψη που έχουν οι Ευρωπαίοι για τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, υπάρχει μια έντονη αμφιβολία ως προς το αν η Αμερική αποτελεί δύναμη του καλού και ως προς το αν έχει την ικανότητα πια να ηγηθεί του κόσμου. Ο Τραμπ, από την άλλη πλευρά, έχει εκδηλώσει την αντιπάθειά του για την Ευρωπαϊκή Ενωση εδώ και χρόνια. Εχει κατηγορήσει την Ευρώπη ότι τον «κλέβει» στο εμπόριο, ενώ πρόσφατα έδωσε εντολή να αποσυρθούν 10.000 μέλη του αμερικανικού στρατού.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Ευρωπαίοι ζητούν μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία παρά την εκτεταμένη απογοήτευση που προκάλεσε η αδυναμία της ΕΕ να δώσει μια συντονισμένη απάντηση στην κρίση. Οι ερευνητές πιστεύουν πως το αίτημα για περισσότερη συνεργασία στην ΕΕ εδράζεται στο γεγονός πως ο μεταπολεμικός κόσμος έχει πια αλλάξει. Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται πια στις ΗΠΑ.