«Οχι» στην επανένταξη της Ρωσίας στην ομάδα των πλέον ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου, από όπου αποβλήθηκε το 2014 λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας, είπε χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, μία ημέρα μετά τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και τον καναδό ομόλογό του, Τζάστιν Τριντό. Και οι τρεις αντιδρούσαν στη φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να φιλοξενήσει τον Σεπτέμβριο, ή και μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, σύνοδο μίας διευρυμένης G7, με τη συμμετοχή και της Ρωσίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας, «μίας G10 ή 11», όπως είπε χαρακτηριστικά, «εναντίον της G1», δηλαδή της Κίνας. «Εχω αμφιβολίες για το κατά πόσο έχει νόημα να δημιουργηθεί ένα άλλο ενδιάμεσο σχήμα», δήλωσε από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Τα αρχικά σχέδια του αμερικανού προέδρου να φιλοξενήσει μία σύνοδο της G7 στην Ουάσιγκτον στα τέλη Ιουνίου, με φυσική παρουσία των επτά ηγετών, ώστε να δείξει ότι η αμερικανική οικονομία έχει ξαναπάρει μπροστά, σε πείσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ναυάγησαν εξαιτίας της άρνησης της Ανγκελα Μέρκελ να ταξιδέψει στην αμερικανική πρωτεύουσα – πόσο μάλλον αφού η Ουάσιγκτον δεν είχε παρουσιάσει για τη σύνοδο ούτε προτεραιότητες ούτε στόχους. Εξοργισμένος ο Τραμπ αποφάνθηκε πως η G7, που γεννήθηκε από μία ανάγκη οικονομικής συνεργασίας απέναντι στην οικονομική και την πετρελαϊκή κρίση των αρχών της δεκαετίας του 1970, είναι ούτως ή άλλως μία «ομάδα πολύ παρωχημένη», και «μη αντιπροσωπευτική των όσων συμβαίνουν στον κόσμο». Ειδικότερα όμως η βούλησή του να επανενταχθεί σε αυτήν η Ρωσία – η G7 έγινε G8 το 1998 για λόγους πρωτίστως γεωπολιτικούς – πυροδότησε πολλές αντιδράσεις. «Η G7 δεν θα μπορέσει να ξαναγίνει G8 όσο η Ρωσία δεν αλλάζει ρότα. Κάτι που δεν ισχύει επί του παρόντος», δήλωσε χθες ο Μπορέλ, απηχώντας τις αντίστοιχες δηλώσεις Τζόνσον και Τριντό – η ΕΕ δεν είναι μέλος της G7, πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ωστόσο συμμετέχουν στις συνόδους της ως προσκεκλημένοι.

Οπως επισημαίνει η Σιλβί Κοφμάν στη Le Monde, ο Τραμπ αγνοεί προφανώς ότι, για να διευρυνθεί επισήμως η G7, χρειάζεται σύμφωνη γνώμη όλων των μελών της. Θα μπορούσε βέβαια να προσκαλέσει τη Ρωσία, την Ινδία, την Κορέα και την Αυστραλία απλώς να παραστούν. Δύσκολα όμως μπορεί να φανταστεί κανείς τον Βλαντίμιρ Πούτιν (ή και τον ινδό πρωθυπουργό) να σπεύδει στην Ουάσινγκτον, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, προκειμένου να συμμετάσχει σε μία αντικινεζική συμμαχία. Για μία ακόμα φορά, ο Τραμπ δυναμιτίζει ένα πολυμερές σχήμα, χωρίς να προτείνει σοβαρή εναλλακτική.