Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης της πανδημίας, η Αργεντινή ηγείται της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της με εποικοδομητικό τρόπο, με καλή πίστη και με την υποστήριξη όλων των εγχώριων πολιτικών τομέων.
Ζητείται από τους πιστωτές να μειώσουν τη ροή εσόδων, αλλά να εξακολουθούν να λαμβάνουν εύλογα επιτόκια στο μέλλον. Η Αργεντινή έχει δηλώσει την προθυμία της να εξυπηρετήσει το αναδιαρθρωμένο χρέος, ακριβώς επειδή θα καταστεί εφικτή με το νέο προτεινόμενο επιτόκιο. Μόνο μια οικονομία που αναπτύσσεται με βιώσιμο τρόπο μπορεί να ανταποκριθεί στις χρηματοοικονομικές της δεσμεύσεις με την πάροδο του χρόνου. Η διαφορά στη μεταχείριση μεταξύ κεφαλαίου και τόκων έχει σχεδιαστεί ακριβώς για να ελαφρύνει το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ η χώρα καταπολεμά τον COVID-19 και εργάζεται για την αποκατάσταση της ανάπτυξης. Πράγματι, η μείωση του μέσου κουπονιού ομολόγων που προσφέρει η Αργεντινή (από τον τρέχοντα μέσο όρο 7% σε 2,3%) είναι λογική, δεδομένου του παγκόσμιου περιβάλλοντος επιτοκίων. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, η πρόταση της Αργεντινής προσφέρει επίσης μια ευκαιρία για τη διεθνή χρηματοοικονομική κοινότητα να δείξει ότι μπορεί να επιλύσει μια κρίση χρέους με ομαλό, αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο. Η απουσία διεθνούς νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα πρέπει να στερήσει τις χρεωμένες χώρες από τη δυνατότητα να προστατεύσουν τον λαό τους και να παρέχουν οικονομική ανάκαμψη κατά τη διάρκεια της τεράστιας παγκόσμιας κρίσης. Πιστεύουμε ότι μια βιώσιμη συμφωνία ωφελεί και τις δύο πλευρές: μια οικονομία με 45 εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζει προβλήματα και τους ίδιους τους πιστωτές. Τώρα είναι η ώρα για τους ιδιωτικούς πιστωτές να ενεργήσουν με καλή πίστη. Μια υπεύθυνη επίλυση του ζητήματος θα αποτελέσει θετικό προηγούμενο, όχι μόνο για την Αργεντινή, αλλά και για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα στο σύνολό του.
Ο Τζόσεφ Στίγκλιτζ είναι νομπελίστας στα Οικονομικά, καθηγητής στο Columbia University και επικεφαλής οικονομολόγος στο Roosevelt Institute.
Ο Εντμπουντ Φελπς είναι νομπελίστας Οικονομικών του 2006.
Η Κάρμεν Ράινχαρτ είναι καθηγήτρια Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Συστήματος στην John F. Kennedy School of Government του Harvard University.
- Το κείμενο συνυπογράφεται μεταξύ άλλων από τους Jeffrey D. Sachs του Columbia University, Dani Rodrik της Harvard Kennedy School, Thomas Piketty της School for Advanced Studies in the Social Sciences, Kenneth Rogoff του Harvard University και πρώην οικονομολόγου του ΔΝΤ.