Ο ιταλός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας (ERC), καθηγητής Μάουρο Φεράρι, θεωρούμενος ως εκ της θέσης του ο επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19.

Ο Φεράρι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την τετραετή θητεία του μόλις τον Ιανουάριο, υπέβαλε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Στη δήλωσή του αναφέρει ότι «έχασε την πίστη του στο σύστημα», κάνει λόγο για «εσωτερική πολιτική καταιγίδα» και δηλώνει «άκρως απογοητευμένος από την ευρωπαϊκή απάντηση στη νόσο Covid-19». Μεταξύ άλλων, προβάλλει ως αιτία της παραίτησής του, πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».

Ο καθηγητής Φεράρι σημείωσε ότι η πρότασή του για ένα ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου καταψηφίστηκε ομόφωνα από το διευθυντικό συμβούλιο του ERC. «Ξεκίνησα τη θητεία μου ως ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ, όμως η κρίση του Covid-19 άλλαξε εντελώς τις απόψεις μου, αν και συνεχίζω να στηρίζω με ενθουσιασμό την ιδέα της διεθνούς συνεργασίας», τόνισε. Ο ιταλοαμερικανός  καθηγητής που θεωρείται αυθεντία στη νανο-ιατρική, εξήγησε πως η διαφωνία με την Κομισιόν ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου «καθώς διαφαινόταν έντονα πως η πανδημία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια τραγωδία, άνευ προηγουμένου». Τότε πρότεινε τη δημιουργία του ειδικού προγράμματος εναντίον του Covid-19 με τη λογική ότι «εάν δίναμε χρηματοδότηση και ευκαιρία στους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο θα έβρισκαν καινούργια φάρμακα, εμβόλια, νέα διαγνωστικά εργαλεία και προσεγγίσεις βασισμένες στην επιστήμη και όχι στη διαίσθηση των πολιτικών ηγετών».