Ηταν μια άτυπη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών σε συνθήκες καραντίνας. Η εικόνα στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν πράγματι αμήχανη για όλους καθώς για πρώτη φορά διεξήχθη μια συζήτηση για τόσο κρίσιμα για τη ζωή των πολιτών και την πορεία της χώρας θέματα με άδεια σχεδόν έδρανα.

Ελάχιστοι βουλευτές, και αυτοί σε απόσταση ο ένας από τον άλλον, βρίσκονταν στην αίθουσα την ώρα των τοποθετήσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των άλλων πολιτικών αρχηγών που πήραν τον λόγο (πλην του Γιάνη Βαρουφάκη που με επιστολή του ζήτησε συνεδριάσεις μέσω τηλεδιασκέψεων) για να συμφωνήσουν – ενδεικτικό του εποικοδομητικού κλίματος που υπήρξε, παρά την έλλειψη κουλτούρας συναινέσεων – στην ανάγκη να συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Οπως είπε άλλωστε ο Μητσοτάκης, «δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, είμαστε ίσως στο τέλος της αρχής». Το μήνυμα που εκπέμφθηκε ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των πολιτών, διότι, όπως είπε ο Μητσοτάκης, «θα το πληρώσουμε, και αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί». Και επειδή έχουμε μπροστά μας το Πάσχα ξεκαθάρισε ότι «το Πάσχα της αγάπης πρέπει να γίνει φέτος Πάσχα της ευθύνης και της ζωής». Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, σημείωσε ότι «μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουμε αποφύγει τις τραγικές συνέπειες της Ιταλίας, της Ισπανίας και των ΗΠΑ», τονίζοντας ότι «ο Απρίλιος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε, κι αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί», δήλωσε ο Μητσοτάκης.

Ολοι συμφώνησαν στον αναντικατάστατο ρόλο του ΕΣΥ και στην ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ δεν έλειψαν οι επικριτικές φωνές από την πλευρά της αντιπολίτευσης για τις ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό αλλά και για τον διπλασιασμό των νοσηλίων στις ιδιωτικές ΜΕΘ. Οσον αφορά την ανησυχία για την πορεία της οικονομίας και τα εργασιακά, ο Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «οι εξαιρετικές παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας αφορούν μόνο την περίοδο της κρίσης».

Η αντιπολίτευση. Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κάποιοι είδαν την κρίση ως ευκαιρία, ενώ υπαινίχθηκε την ύπαρξη σχεδίου «βαθιάς αναδιάρθρωσης με ωφελημένους αυτούς που κέρδισαν και στα χρόνια της κρίσης». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι ο κορωνοϊός «δεν αφήνει περιθώρια για κορώνες και λαϊκισμούς ούτε και για εργαλειοποίηση της κρίσης και πολιτικές εξυπηρέτησης συμφερόντων». Να βγει ο λαός «όρθιος και δυνατός από την πρωτόγνωρη αυτή διαδικασία», χωρίς όμως «να μένουμε σιωπηλοί», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «βάζει σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα».