Με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού ξεκίνησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εξάμηνη αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο. Πρόκειται για τον δεύτερο γύρο των τετ-α-τετ συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς, οι οποίες αυτή τη φορά γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, και όχι στα υπουργεία.

Στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τον υφυπουργό Μάνο Κόνσολα και τον γενικό γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής Κωνσταντίνο Λούλη βρέθηκαν οι προτεραιότητες για το 2020, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν:

* Την εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Τουριστικής Ανάπτυξης (2021-2030) για την αναβάθμιση και περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.                                      

 * Τη δημιουργία νέου ρυθμιστικού πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

* Τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Προορισμού «Σαντορίνη».

* Την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού, με έμφαση στην απλοποίηση της χωροθέτησης και αδειοδότησης των τουριστικών λιμένων (μαρίνες).

* Την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τη συνολική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.

«Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 κάναμε καλή δουλειά στον τουρισμό και αυτό πιστοποιείται και από τα εθνικοοικονομικά αποτελέσματα με την αύξηση των εσόδων, παρά τις προβλέψεις για το αντίθετο» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Εγιναν μια σειρά από θετικές παρεμβάσεις, ενώ αντιμετωπίστηκε και το ζήτημα της Thomas Cook…».

Σε ό,τι αφορά τα τουριστικά μεγέθη του 2019 και τις προβλέψεις για το 2020, διαπιστώθηκε ότι μέχρι τον Νοέμβριο οι συνολικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 3,7% και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ενισχύθηκαν κατά 13,1% (λόγω ενίσχυσης της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 9,3%). Για το 2020 υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Θετική είναι η εικόνα από Ρωσία, Ισραήλ, Γαλλία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ.

Με αυτά τα δεδομένα, μου φαίνεται σαν να τις πέρασε τις εξετάσεις ο Θεοχάρης.