Η παρακολούθηση και συνεπακόλουθα η διατήρηση του βάρους είναι για τους περισσότερους από εμάς ένας καθημερινός αγώνας με βασικό στόχο την προαγωγή της καλής υγείας, δεδομένου ότι τα περιττά κιλά συνδέονται με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών παθήσεων. Ομως, ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες επιμένουν ότι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούμε το λίπος σώματος. Και αυτό διότι σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πιθανόν να έχει κανείς αποθηκευμένο λίπος, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι οι σχετικές κλίμακες δείχνουν ότι είναι υπέρβαρος. Αντιθέτως, μάλιστα, σύμφωνα με τις σχετικές μετρήσεις, μπορεί να φαίνεται ότι έχει φυσιολογικό βάρος με αποτέλεσμα να οδηγείται σε λάθος εκτιμήσεις σχετικά με την υγεία της καρδιάς του.

Ειδικότερα, και για δεκαετίες, οι γιατροί χρησιμοποιούσαν ως «μεζούρα» τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), προσδιορίζοντας έτσι την παχυσαρκία και συνεπώς τους κινδύνους που διατρέχει η υγεία εκείνων που έχουν πολλά παραπανίσια κιλά.  

Ειδικότερα ο ΔΜΣ καθορίζει το ποσοστό λίπους σώματος σε σχέση με το ύψος και το βάρος. Πα’ όλα αυτά, δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο λάθους και πιο συγκεκριμένα το ποσοστό λάθους αγγίζει ακόμη και το 50% σε ό,τι αφορά την εσφαλμένη ταξινόμηση εκείνων των ανθρώπων που κινδυνεύουν από υπερβολικό λίπος και συνεπώς από καρδιακές παθήσεις.

«Χάρτης» των αποθηκών. Η αιτία, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στο γεγονός ότι ο «χάρτης» των αποθηκών του λίπους κάνει τη διαφορά. Ετσι, το λίπος που συγκεντρώνεται στην κοιλιά και ονομάζεται σπλαχνικό λίπος συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλες μεταβολικές ανωμαλίες.

Βάσει σχετικών στοιχείων, κάποιος με μεγάλη διάμετρο μέσης διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει καρδιακές παθήσεις συγκριτικά με κάποιον που έχει μικρότερη μέση, ακόμη κι αν ο ΔΜΣ είναι ίδιος.

Επιπλέον και μελετώντας το DNA οι ερευνητές έχουν καταλήξει ότι οι λευκοί άνδρες, οι μαύρες γυναίκες καθώς επίσης και οι άνθρωποι από την Ινδία και τη Νότια Ασία διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο συσσώρευσης σπλαχνικού λίπους.

Τι πρέπει συνεπώς να κάνει κανείς; Δεν υπάρχουν «μαγικές» λύσεις, αλλά «χρυσοί» κανόνες. Η φυσική άσκηση σε συνδυασμό με τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελούν το πλέον ισχυρό όπλο εναντίον του σωματικού λίπους. Τα καλά νέα πάντως είναι ότι το σπλαχνικό λίπος «καίγεται» σχετικά εύκολα, υπό την προϋπόθεση ότι η προσπάθεια είναι εντατική και επίμονη.