Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σοφότεροι δεν βγήκαν οι βρετανοί τηλεθεατές από το χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ ανάμεσα στον Μπόρις Τζόνσον και τον Τζέρεμι Κόρμπιν, την πρώτη μιας σειράς τηλεμαχιών ενόψει των πρόωρων εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου - είχαν όμως την ευκαιρία να δουν δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες, και δύο πολύ διαφορετικούς χαρακτήρες, να συγκρούονται. Οι εκατέρωθεν προτεραιότητες ξεκαθαρίστηκαν ευθύς εξαρχής από τις αρχικές τοποθετήσεις: «να κάνουμε το Brexit πραγματικότητα», για τον βρετανό πρωθυπουργό, «να κυβερνήσουμε για τους πολλούς, όχι τους λίγους», για τον ηγέτη των Εργατικών. Σύμφωνα με μία πρώτη, «εν θερμώ» σφυγμομέτρηση του YouGov, το ντιμπέιτ έληξε με ουσιαστική ισοπαλία: 51% των ερωτηθέντων ανακήρυξε νικητή τον Τζόνσον, 49% ανακήρυξε νικητή τον Κόρμπιν. Αναλυτές ωστόσο επεσήμαιναν ότι μία ισοπαλία είναι μάλλον θετικότερη για εκείνον που υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις - τον ηγέτη των Εργατικών.
Brexit και οικονομία κυριάρχησαν, όπως αναμενόταν στη συζήτηση και στις κόντρες. Ο Τζόνσον επανέλαβε τη δέσμευσή του να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου και να διασφαλίσει μία νέα εμπορική συμφωνία με την Ενωση έως τα τέλη του 2020. Ο Κόρμπιν, από την πλευρά του, επανέλαβε πως θα επαναδιαπραγματευτεί νέα συμφωνία την οποία θα θέσει εντός εξαμήνου σε δημοψήφισμα. Ο βρετανός πρωθυπουργός τον κατηγόρησε ότι δεν θα φέρει παρά μόνο «περισσότερη κωλυσιεργία και καθυστερήσεις», τον πίεσε ξανά και ξανά να ξεκαθαρίσει την προσωπική του θέση, αν θα κάνει εκστρατεία υπέρ της δικής του συμφωνίας ή του remain: η (αβάσιμη) επιμονή του ηγέτη των Εργατικών ότι η θέση του είναι ήδη ξεκάθαρη προκάλεσε κάποια στιγμή τον γέλωτα του κοινού. Ο βρετανός πρωθυπουργός, ωστόσο, που δεσμευόταν να κάνει «σε κάθε περίπτωση» πραγματικότητα το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, και δήλωνε ότι προτιμούσε να βρεθεί «νεκρός σε χαντάκι» παρά να ζητήσει νέα παράταση, προκάλεσε ακόμα πιο έντονες ειρωνείες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν δήλωσε πως έχει ήδη αποδείξει ότι είναι ένας πολιτικός που κάνει αυτά που λέει.
Οι δυο τους συμφώνησαν σε ελάχιστα πράγματα: ένα από αυτά, και σε αυτό το σημείο έδωσαν τα χέρια, ότι πρέπει να βελτιωθεί το ύφος της πολιτικής συζήτησης. Ελάχιστα λεπτά αργότερα, κονταροχτυπιούνταν για την οικονομία. Ο Κόρμπιν δεσμεύτηκε ότι μια κυβέρνηση Εργατικών «θα βάλει τέλος στη λιτότητα». Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι οι Εργατικοί θέλουν να ανατρέψουν τον καπιταλισμό και αυτό θα ήταν «καταστροφικό» ενώ ο ίδιος θέλει μία «δυναμική οικονομία». Η συντονίστρια, Τζούλι Ετσινγκχαμ εκμεταλλεύτηκε την περίσταση προκειμένου να στηλιτεύσει την προεκλογική παροχολογία αμφότερων, ρωτώντας τον μεν συντηρητικό πρωθυπουργό αν έχει βρει κάποιο μαγικό δέντρο με χρήματα τον δε ηγέτη των Εργατικών αν έχει βρει πολλά μαγικά δέντρα με χρήματα. Οι Εργατικοί έχουν δηλώσει πως φιλοδοξούν να γίνουν η πιο ριζοσπαστική σοσιαλιστική κυβέρνηση στη βρετανική ιστορία και να «ξαναγράψουν τους νόμους της οικονομίας», αναδιανέμοντας τον πλούτο στους πολλούς και όχι τους λίγους: στα σχέδιά τους, που θα ανακοινωθούν και επισήμως σήμερα, περιλαμβάνονται η επανεθνικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών όπως είναι οι σιδηρόδρομοι, τα ταχυδρομεία και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, το τετραήμερο εργασίας καθώς και ένα δωρεάν γρήγορο Ιντερνετ για όλους. «Ποιον ξένο ηγέτη θαυμάζετε περισσότερο;», ρωτήθηκαν αμφότεροι. «Την ΕΕ γιατί μου έκανε μια φανταστική συμφωνία», απάντησε ο Τζόνσον. «Τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, γιατί προσπαθεί να ενώσει τον κόσμο», απάντησε ο Κόρμπιν.
Οι δημοσκοπήσεις
Δημοσκόπηση της Kantar που δημοσιεύτηκε χθες εμφάνισε τους Συντηρητικούς στο 45%, μία αύξηση οκτώ μονάδων σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, έναντι 27% των Εργατικών (που παρέμειναν σταθεροί), 16% των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (-1%) και μόλις 2% (-7%) του Κόμματος του Brexit. Αλλη δημοσκόπηση της YouGov εμφάνισε τους Τόρις στο 42% (-3%) έναντι 30% των Εργατικών (+2%), 15% των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (αμετάβλητοι) και ένα επίσης αμετάβλητο 4% του Κόμματος του Brexit.