Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Σε μια ιδιαίτερα σημειολογική και βαθύτατα πολιτική κίνηση προχώρησε ο Νίκος Φίλης που «άδειασε» χθες στη Βουλή τον Αλέξη Τσίπρα στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, που ακολουθεί διαφορετική τροχιά από αυτή της σημερινής ηγετικής ομάδας με καίριες παρεμβάσεις που απηχούν και τις απόψεις πολλών μελών της ΚΟ, στέλνει συνεχώς πολλαπλά μηνύματα.
Ο Φίλης επέλεξε χθες να αφήσει αιχμές κατά του πρώην Πρωθυπουργού, αναδεικνύοντας ουσιαστικά την ατολμία της προηγούμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε κομβικά σημεία της αναθεώρησης του Συντάγματος που συνδέονται με το αξιακό σύστημα της Αριστεράς, όπως είναι οι σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Η μομφή του πρώην υπουργού ήταν συγκεκριμένη και αφορούσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί της συνταγματικής αναθεώρησης χαρακτήρισε την πρόταση του κόμματός του και «άτολμη» και «προϊόν ατελών συμβιβασμών».
Ηταν ένα ακόμα μήνυμα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που δεν διστάζει ανά πάσα στιγμή να δείξει στον Τσίπρα ότι είναι παρούσα και παρεμβαίνει σε ζητήματα που δεν είναι οργανωτικά και σχετίζονται με τη νομή της κομματικής εξουσίας, αλλά έχουν άμεση σχέση με τον αξιακό κώδικα της Αριστεράς.
Η νέα παρέμβαση Φίλη ήρθε λίγες μέρες μετά την πρόσφατη εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή», παρουσία του συνόλου της ομάδας των 53+, όπου έστειλε και άλλο μήνυμα στην ηγεσία τόσο για τον isyriza, εκφράζοντας καίριες ενστάσεις, ενώ έχει επισημάνει ότι «οφείλουμε να ερευνήσουμε τα αίτια της ήττας, που δεν είναι στενά εκλογική». Ο πρώην υπουργός, με τον οποίο συμφωνούν πολλοί, όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης, επιμένει στην «ανάγκη ανασυγκρότησης της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τον μετασχηματισμό, που υπονοεί τη μετάλλαξή του σε κόμμα της κανονικότητας».
Αμήχανος ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε χθες βράδυ στη συνέντευξή του (Open) να δώσει συνέχεια, όχι στο ζήτημα Φίλη, αλλά στις συνεχείς διαφοροποιήσεις αρκετών στελεχών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ξεπεράσει τις συγκεκριμένες διαφοροποιήσεις με μια κλασική απάντηση που δίνεται στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ότι «στα κόμματα της Αριστεράς υπάρχουν διαφορετικές απόψεις».
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ «53+». Σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν οι «53+» με το κείμενο - μανιφέστό τους που δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα commonality, λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τσίπρα. Οι «53+» θέτουν θέμα εσωκομματικής δημοκρατίας. «Στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχουν θέση μονοπρόσωπα όργανα και πρακτικές ξεπερασμένων αρχηγοκεντρικών κομμάτων» σημειώνουν και αφήνουν αιχμές για παραγοντισμούς. Ακόμη αρνούνται το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος και ξεκαθαρίζουν: «Το κόμμα μας - και ασφαλώς όχι "παράταξη" - είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρεί να διαχειριστεί αυτή την εσωστρεφή συζήτηση με προσωπικές κινήσεις για να ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ και με συνεχείς περιοδείες και εμφανίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντασσόταν και η χθεσινοβραδινή του συνέντευξη, όπου έδωσε και το στίγμα της αντιπολιτευτικής του πορείας από εδώ και πέρα. Επί της ουσίας ο Τσίπρας, που θα συνεχίσει τις εξορμήσεις του ανά την περιφέρεια θέλοντας να «αναστήσει» τη διαδικασία εγγραφής νέων μελών, εμφανίστηκε χθες στη συνέντευξή του, κατά προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ, αμήχανος και αδιάβαστος.
Ο ίδιος επί των κομματικών είπε ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει λίγο πριν από το Πάσχα του 2020. Επανέλαβε ότι «δεν έχει παντρευτεί τη θέση του προέδρου» και συμπλήρωσε πως δεν βλέπει κλίμα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε «μεγάλο σκάνδαλο» την υπόθεση Novartis, επιχειρώντας ακόμη μια φορά να δικαιολογήσει τις παραπομπές των πολιτικών αντιπάλων του και στήριξε πάλι τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία.