Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στις 14 Οκτωβρίου η υπουργός Παιδείας κυρία Κεραμέως στον ρ/σ 104,6, σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των φοιτητών που έχουν ως αίτημα να μην τεθεί ανώτατο όριο σπουδών, χαρακτήρισε αυτονόητη τη ρύθμιση που καθορίζει ανώτατο όριο σπουδών και προκάλεσε τους φοιτητές να δουν τι γίνεται γύρω τους στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η κυρία Κεραμέως διευκρίνισε ότι η ρύθμιση δεν θα αφορά τους νυν φοιτητές, για τους οποίους θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις, αλλά τους νεοεισερχόμενους.
Σε παλαιότερη συνέντευξή της στην ΕΡΤ εξήγησε ότι το χρονικό όριο τίθεται «όχι τόσο για λόγους οικονομικούς, δεν είναι ότι κοστίζουν τόσο πολύ στο κράτος οι "αιώνιοι" φοιτητές, είναι πιο πολύ ένα θέμα πειθαρχίας, να περάσει δηλαδή ένα μήνυμα ότι, όπως πολλά πράγματα στη ζωή μας, όπως το σχολείο έχει έναν συγκεκριμένο ορίζοντα, έτσι και το πανεπιστήμιο πρέπει να έχει έναν ορίζοντα. Αρα είναι ένα ζήτημα πειθαρχίας, ένα μήνυμα δηλαδή ότι πρέπει και οι φοιτητές να έχουν στο μυαλό τους ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των σπουδών»
Χθες όμως στις διαδηλώσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι ΑΠΑΙΤΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. Το ν+2 δεν θα περάσει. Αποδεικνύεται ότι οι φοιτητές δεν πείστηκαν από τα δύο ισχυρά επιχειρήματα: (α) τι γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και (β) ότι η ύπαρξη χρονικού ορίου στη διάρκεια των σπουδών είναι ζήτημα πειθαρχίας.
Συμφωνώ απολύτως με την κυρία Κεραμέως ότι ο ορισμός ανώτατου ορίου σπουδών είναι μια αυτονόητη ρύθμιση που πρέπει, χωρίς ενδοιασμούς και ανόητες μεταβατικές διατάξεις, να εφαρμοστεί αμέσως. Σε αντίθεση όμως με την κυρία Κεραμέως, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να εξηγήσει και να θυμίσει στους φοιτητές:
Φοιτάτε με τα λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων. Μεταξύ των φορολογουμένων υπάρχουν πολλοί φτωχοί, άνεργοι, ασπούδαστοι. Το κράτος με την εξουσία του παίρνει λεφτά από όλους αυτούς και τα ξοδεύει για να μπορείτε εσείς να σπουδάζετε και να έχετε καλύτερες προοπτικές στην εκκίνηση της ζωής σας. Το κράτος διαμεσολαβεί μεταξύ των φορολογουμένων και των φοιτητών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυρία Κεραμέως οφείλει (όπως όφειλαν και δεν έκαναν οι προκάτοχοί της) να φροντίσει να πιάσουν τόπο τα λεφτά των φορολογουμένων και να μην αφήσει να σπαταλούνται από αδιάφορους φοιτητές. Καλά κάνει και βάζει χρονικά όρια. Ολοι όσοι στενάζουν από τη βαριά φορολογία πρέπει να εγκαταλείψουν τον λήθαργο και να την υποστηρίξουν.