Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου μήνα τα κράτη-μέλη δεν αποφάσισαν αν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ. Αυτό το γεγονός σίγουρα αποτελεί πλήγμα για τους υποστηρικτές του εξευρωπαϊσμού της χώρας και γενικά των Δυτικών Βαλκανίων. Τώρα όλα τα βλέμματα στρέφονται στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου και στις αποφάσεις που υποσχέθηκαν να πάρουν τα κράτη-μέλη στις αρχές του φθινοπώρου. Αυτή η αναβολή ακολούθησε την ήδη καθυστερημένη έκδοση της ετήσιας έκθεσης για τη χώρα, όπου η Κομισιόν συνιστά να αρχίσει «τώρα» η Βόρεια Μακεδονία τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της, καθώς όλοι συμφωνούν ότι η συμμόρφωσή της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι ανάλογη μ' εκείνη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Η Κομισιόν αναγνωρίζει τα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η χώρα όσον αφορά την επίλυση διμερών διαφορών και την προσπάθειά της να κτίσει σχέσεις καλής γειτονίας σε μια ταραγμένη περιοχή. Ωστόσο, λόγω των χρονικών περιορισμών τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να αναβάλουν την απόφαση για τον Οκτώβριο.
Από την άνοιξη ήταν εμφανές ότι το πιο πιθανό είναι να αναβληθεί η απόφαση, τώρα όμως που αυτό το σενάριο έγινε πραγματικότητα υπάρχει μια αίσθηση ανυπομονησίας και φόβου στην ατμόσφαιρα. Οι αντιπρόσωποι της γερμανικής Μπούντεσταγκ είναι της άποψης ότι η αναβολή των τριών μηνών αποτελεί καθαρά ένα διαδικαστικό θέμα καθώς συμφωνούν ότι η χώρα πρέπει να αρχίσει την πορεία της προς την ένταξη. Αλλα κράτη-μέλη δεν υποστηρίζουν άμεσα τη διεύρυνση της Ενωσης. Επομένως, ενώ από τη μια μπορεί κανείς να πει ότι η τρίμηνη αναβολή δεν είναι και τόσο τραγική, η χώρα που είναι στην αναμονή πάνω από δέκα χρόνια τώρα μάλλον δεν συμφωνεί. Επιπλέον, οι πολιτικοί και οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας γνωρίζουν πως ο Οκτώβριος δεν θα είναι ευκολότερος από τον Ιούνιο, καθώς επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν θέσεις-κλειδιά στην υποδομή της ΕΕ. Θα υπάρξουν επίσης άλλα σοβαρά θέματα που πρέπει να συζητηθούν τον Οκτώβριο, όπως το Brexit, ενώ εκφράζονται και ανησυχίες για τη στάση που θα υιοθετήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας.
Σε γενικές γραμμές η απόφαση που θα πάρει η ΕΕ είναι τόσο σημαντική που ξεπερνά τα σύνορα της Βόρειας Μακεδονίας. Πρώτα από όλα αυτή η απόφαση θα επηρεάσει την κατεύθυνση της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ. Ο Οκτώβριος θα είναι η τελευταία ευκαιρία της ΕΕ να δράσει ως μια μετασχηματιστική δύναμη στη Βόρεια Μακεδονία και γενικότερα τα Δυτικά Βαλκάνια. Δεύτερον, η απόφαση που θα ληφθεί τον Οκτώβριο θα δείξει αν η ΕΕ είναι πρόθυμη να συμμετέχει ενεργά στην επίλυση διμερών διαφωνιών ή θα μείνει απλός παρατηρητής. Αν γίνει το δεύτερο θα είναι δύσκολο να θεωρήσουμε την ΕΕ έναν κανονιστικό παράγοντα στη διεθνή σκηνή.
H Σιμονίντα Κατσάρσκα είναι διευθύντρια του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής που εδρεύει στα Σκόπια